Share |

ÁGI GUBÍKOVÁ: Jsem velmi šťastná, že se mohu ukázat i v českých filmech

Láska, nenávist, touha po pomstě i po spravedlnosti – to jsou hybatelé děje kolem trojúhelníku hlavních hrdinů nového filmu Jiřího Svobody Zádušní oběť. Na zpracování detektivního příběhu z počátku 20. století se sešli tvůrci legendárního filmu Zánik samoty Berhof – kromě Jiřího Svobody scenárista Vladimír Körner, kameraman Vladimír Smutný a herec Milan Kňažko. Snímek uvidí diváci ČT1 v neděli 9. dubna ve 20.15 hod. Přinášíme vám rozhovor s Ági Gubíkovou.

 

V Zádušní oběti hrajete ženu, která pečuje o sirotka. Jak jste k roli přistupovala?
V přístupu k roli je pro mě vždy důležité, co si myslím o postavě po prvním přečtení. První dojem je vždy velmi silný. Věděla jsem od začátku, že Alma musí být bytost s instinkty. Věděla jsem, že musím v sobě jako v herečce vypnout intelekt a nechat působit zemitější, pudovější emoce. Najít v ní „zvířátko“.
Když jste četla scénář Vladimíra Körnera, věděla jste hned, jaká Alma bude?
Ve scénáři Vladimíra Körnera jsou postavy komplikované a záhadné. Nedají se nakreslit jedním tahem. Pokoru služky, nezkrotné pudy ženy, nesmělost dětské duše, šílený strach a starost o druhého – to všechno jsem mohla ukázat v jedné postavě. Je to dar pro herce.
Film je částečně o pomstě a odpuštění. Myslíte, že touha po pomstě může být hnacím motorem něčího života?
Pomsta a odpuštění hrají v našem příběhu důležitou úlohu. Náš lm hledá odpovědi na velké otázky: Přináší násilí další násilí? Může být vražda morálně správná? Jsou situace, kdy je pomsta jediným východiskem? A tak dále.
Většina filmu se natáčela v Třebíči. Jak na ni vzpomínáte?
Třebíč ve mně zanechala silné dojmy. Podzimní šero, úzké uličky a domy v židovské čtvrti vytvořily zlověstnou atmosféru, jakou jsme přesně potřebovali.
Narodila jste se na Slovensku, ale žijete v Maďarsku?
Vysokou školu múzických umění jsem studovala v Bratislavě, ale už déle než deset roků žiji v Budapešti. Hraji ve více divadlech, natáčím filmy i televizní seriály. Lze říci, že Budapešť je nyní mým domovem.
Jsem velmi šťastná, že se občas mohu ukázat i v českých a slovenských lmech. Každý herec potřebuje nové impulzy.

V Zádušní oběti hraje i Milan Kňažko, legenda česko-slovenského herectví. Vnímáte ho také tak?
Mezi Almou a komisařem Mondlem, kterého hraje Milan Kňažko, vznikne zvláštní vztah. Je mezi nimi udušená sexualita, něha a lítost z jeho strany a ženská oddanost a nenávist zase z její strany. Byla jsem velmi zvědavá, zda při těchto napínavých scénách budu „trpět“ respektem, že hraji s legendárním Milanem Kňažkem, což by mě „vyhodilo z postavy“. To se naštěstí nestalo. Našla jsem v něm velmi citlivého hereckého partnera.
Zádušní oběť je televizní lm. Jaký je váš vztah k tomuto žánru a televizi obecně?
Televize má v dnešní době obrovskou moc. Dokud se na televizní obrazovku budou dostávat tak kvalitní filmy, jako je Zádušní oběť, tak má kultura ve vaší zemi dobrou pozici.
 

Film Zádušní oběť odvysílá ČT1 v neděli 9. dubna ve 20.15 hod.
režie: Jiří Svoboda
námět a scénář: Vladimír Körner
kamera: Vladimír Smutný
dramaturgie: Marča Arichteva
scéna: Jaromír Švarc
výkonný producent: Eliška Sekavová
kostýmní výtvarník: Alena Schäferová
střih: Jan Mattlach
hudba: Michael Kocáb
kreativní producent: Jan Maxa
hrají: Milan Kňažko, Ági Gubíková, Eva Josefíková, Vilma Cibulková, Klára Trojanová, Petr Vaněk, Tomáš Töpfer, Petr Motloch, Adrian Jastraban, Kajetán Písařovic, Václav Neužil, Kryštof Hádek, Igor Bareš, Václav Jiráček, Viktorie Čermáková, Jan Hájek a další 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.