Share |

Adoptivní rodiče vypouštěli lososy

Malé lososy, adoptované prostřednictvím dárcovské textové zprávy, vypouštěli 24. 10. do říčky Kamenice v Českém Švýcarsku také jejich adoptivní rodiče. K návratu do volné přírody pomohli celkem více než 12 tisícům lososů o velikosti 7 až 10 centimetrů. Letošním podzimním vypuštěním lososů byla také završena tříletá DMS sbírka. Za celou dobu sbírky dárci zaslali více než 5170 dárcovských zpráv a projekt tak podpořili částkou téměř 140 tisíc korun. To odpovídá počtu sedmi tisíc malých lososů. V přípravě je však již sbírka nová. Její spuštění bude možné za několik málo týdnů.

„Pro malé lososy je to první samostatný krok na jejich dlouhé cestě k dospělosti a případnému návratu do Kamenice, aby zde v budoucnu mohli založit novou generaci. Přejme jim i sobě, aby se vraceli v co nejhojnějších počtech,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko.

Projekt Návrat lososů vznikl v roce 2008 jako společná aktivita Správy Národního parku České Švýcarsko, Českého rybářského svaz, obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko a norské značky konzervovaných ryb King Oscar. Stěžejní aktivitou projetu je podzimní vypouštění malých lososů do toku říčky Kamenice v Národním parku České Švýcarsko. Jeho smyslem je zapojení veřejnosti do unikátního reintrodukčního programu možností adopce vlastního lososa obecného. Projekt tak pomáhá šířit myšlenku spoluodpovědnosti za stav prostředí, které je životním prostorem nejen pro člověka, ale také pro množství jiných druhů, z nichž celá řada patří k druhům silně ohroženým, případně byly v minulosti člověkem již vyhubeny.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.