Share |

9. Festival krátkých filmů Praha v kině Světozor uvede pestrou mozaiku příběhů ze světa

foto: pořadatel akce

9. Festival krátkých filmů Praha – to nejlepší z krátkometrážní tvorby z celého světa od 16. do 19. ledna v kině Světozor
 
Devátý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který organizuje tým Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, se uskuteční v pražském kině Světozor od 16. do 19. ledna.
 
V Mezinárodní soutěži se letos o Hlavní cenu s finanční odměnou dva tisíce eur a dvě Zvláštní uznání poroty utká osmnáct filmů. Pestrou soutěžní mozaiku, vybranou z více než tisícovky filmů z 35 zemí, letos tvoří příběhy z Austrálie, České republiky, Číny, Dánska, Francie, Islandu, Kanady, Nepálu, Německa, Rumunska, Spojených států, Španělska, Švédska a Velké Británie. „Reprezentují čtrnáct zemí, osmnáct osobitých filmařských přístupů a dokazují, jak žánrově pestrý, vtipný, poetický i dramatický dokáže film být. A jsou, myslím, i odpovědí na otázku, v čem jsou krátké filmy výjimečné oproti těm celovečerním,“ uvedl programový ředitel festivalu Karel Spěšný.
 
Sekce Panorama každoročně představuje krátké filmy, jež bodovaly na prestižních festivalech a v hlasováních akademií. Letos uvede filmy, které si jako své favority vybraly festivaly v Cannes (Safe, Jižní Korea) a Berlíně (Soud, Francie), evropská, americká a britská filmová akademie (Smrt stínů, Belgie, Sophia a Richie, USA a Plavec, UK).
 
Jedním z nejzajímavějších programů tohoto roku jsou bezpochyby dvě sekce prezentující krátkometrážní tvorbu australské skupiny filmařů tvořících ve společné produkcí s názvem Blue Tongue Films. Na svém kontě mají již dvacet krátkých, pět celovečerních filmů a jednu nominaci na Oscara. Program Blue Tongue Films nabídne jejich dvanáct krátkých filmů, které vznikly od roku 2003 do současnosti.
 
„Ráda bych upozornila na program Polish Shorts, uvede pět krátkých filmů z posledních čtyř let, které reprezentovaly polskou produkci na mezinárodních festivalech.Program připravila Krakowská filmová nadace, která se již pět let stará o mezinárodní festivalovou propagaci a distribuci polských krátkých filmů,“ dodala Radka Weiserová z programového oddělení festivalu.
 
Populární sekce experimentálních forem a nových médií Labo představí například nový krátký film nizozemského animátora a režiséra Rosta Osamělé kosti nebo strhující několikaminutový portrét výtvarníka Stručná historie Johna Baldessariho,provázený krásným zvučným hlasem Toma Waitse.
 
K divácky nejoblíbenějším sekcím festivalu tradičně patří ta tematická; v letošním roce je sestavena z filmů zachycujících Divné dny, které se nám tak někdy přihodí. Program nabídne například francouzský film Unaven být krásným s Denisem Lavantem v hlavní roli nebo odhalení, s kým že si to přes vysílačku povídá Sandra Bullocková ve svém nejnovějším filmu Gravitace.
 
Domácí krátkometrážní produkce bývá obvykle zastoupena především studentskými filmy. Letos se v programu kromě filmů natočených v předcházejícím roce na pražské FAMU a písecké FAMO představí také hudební klip Jakuba Šmída, režiséra filmu Neplavci, který v uplynulých dvou letech zazářil na mezinárodních festivalech, a nový krátký film režiséra Martina Krejčího Strach.
 
Brutal Relax Show je „půlnoční“ program pro diváky se zálibou ve filmech s prvky hororu, trashe či zcela nespoutané imaginace. Zve například na příběh o Vlámech a Valonech zápolících o bowlingovou kouli, lásce až za hrob, o Richardovi, který v noci vídá věci, které by jiného zabily, pomstě vánočních stromků, o celosvětové noční můře, jejímž hrdinou můžete být právě vy, a na jednu brutálně vyladěnou operní árii… Sobotní noční show bude provázet herečka Simona Babčáková. Publikum bude moci opět napříč všemi sekcemi vybrat film, který získá Cenu diváků.
 
Vstupenky na jednotlivé bloky budou v prodeji za 80 Kč.
Další informace na  www.pragueshorts.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.