Share |

47. ročník Academia filmu Olomouc startuje dnes večer

foto: pořadatel

Olomouc bude ve znamení Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů ve dnech 17. – 22.dubna. Festival 17. dubna ve 20:00 odstartuje zahajovací projekce v Kině Metropol - Létající monstra s Davidem Attenboroughem 3D.

Každý festivalový den se na olomouckém Horním náměstí uskuteční projekt Science Café. Návštěvníci budou moci v neformálním prostředí diskutovat s předními českými odborníky o aktuálních vědeckých tématech. V sobotu 21. dubna se v kapli Božího těla (Umělecké centrum UP) uskuteční Slavnostní udílení cen, které bude moderovat režisér a herec Jakub Kohák, známý např. ze seriálu Okresní přebor. Z programu zbývá odhalit blok věnovaný geniálním osobnostem Self-Made Men a blok nazvaný Výchova k atomové válce, v jehož rámci zajemci mimo jiné vyrazí na exkurzi do olomouckého protiatomového krytu.

Science Café
Science Café neboli vědecká kavárna. Podstatou tohoto projektu jsou pravidelně se odehrávající neformální setkání vědců se zájemci o vědu z řad široké veřejnosti. Vše se navíc odehrává v patřičně neformálním prostředí, nejčastěji kavárně. Hlavním cílem je sdílení zajímavých aktuálních vědeckých poznatků, prolamování bariéry mezi vědou a veřejným prostorem a poukazování na fakt, že věda je nesmírně důležitou součástí naší kultury. Během AFO 47 se takových setkání odehraje celkem pět - vždy každý pracovní den v 17:00 a v sobotu 21. dubna ve 14:00 na olomouckém Horním náměstí, ve festivalovém stanu společnosti RWE.

„Návštěvníci Science Café budou mít možnost setkat se a diskutovat s takovými lidmi, jakými jsou někdejší rektor a amerikanista Josef Jařab, přední český politolog Tomáš Lebeda a další. V sobotu dopoledne se v rámci tohoto projektu také odehraje prezentace nesmírně zajímavého mezinárodního projektu FameLab. Zástupkyně jeho české části, Dáša Sephton, je mimo jiné jednou z porotkyň letošního ročníku AFO. Science Café budeme pilotně realizovat v každý den AFO 47, následně ale chceme ve spolupráci s dalšími kolegy z univerzity organizovat každo-měsíční Science Café Olomouc,“ přibližuje vizi celého projektu ředitel AFO Jakub Korda.

Self Made-Men
Dalším ze zajímavých bodů programu je blok nazvaný Self Made-Men. Akcentuje výrazné osobnosti, které se díky své genialitě a schopnosti "nového vidění" povznesly nad dosavadní možnosti svých generací. Z promítaných dokumentů bude pro diváky bezpochyby největším tahákem snímek z produkce BBC s názvem Bill Gates: Jak šprt změnil svět, jenž přibližuje život nejbohatšího muže planety, který v pouhých dvaadvaceti letech vybudoval počítačový gigant, jehož zákazníkem je v podstatě většina z nás.

Krom vzniku Microsoftu blok zmapuje životní dráhu další zásadní postavy moderní digitální éry, Steva Jobse (dokument Steve Jobs: Světová iNovace) a stranou nenechá ani strhující příběh bratrů Dasslerových, jejichž rivalita navždy pozměnila tvář světového sportu (snímek Adidas versus Puma: Příběh dvou bratrů). „Z uvedených filmů je patrné, že je možné osobním příkladem a maximálním nasazením posunout všechny myslitelné hranice, a to i ve světě, kde se individuální vklad postupně vytrácí,“ doplňuje dramaturg AFO Petr Bilík.

Výchova k atomové válce
„Blok Výchova k atomové válce tématicky souvisí s leitmovitem letošního ročníku, tedy Utopií a Dystopií. Veškeré projekce, stejně jako přednáška a prohlídka protiatomového krytu, mají připomenout traumatizující období studené války, které formovalo a deformovalo obyvatele obou politických bloků, východního i západního,“ shrnuje náplň bloku dramaturg Petr Bilík.

Projekcím bude mj. dominovat dnes již legendární snímek Duck and Cover, který v 50. - 80. letech připravoval americké děti na výbuch atomové bomby. Z dnešního pohledu úsměvný snímek obsahuje návod, jak se zachovat při výbuchu atomové bomby, ať už ve škole nebo na rodinném pikniku. Návštěvníci festivalu budou moci takovou přípravu zažít na vlastní kůži – částí programu je totiž také exkurze do olomouckého protiatomového krytu.

www.afo.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.