Share |

1984 - Rok Orwella, tuhle výstavu uvidíte ve Veletržáku

foto: pořadatel akce

Jiří Sozanský: 1984  - Rok Orwella
Národní galerie, Veletržní palác
Vernisáž se uskuteční 21. 10. v 19 hod ve Veletržním paláci. Úvodní slovo bude mít Jiří Fajt a Jiří T. Kotalík.
Výstava potrvá od 22. 10. 2014 do 8. 2. 2015
Více informací zde.
 
Veletržní palác vyhořel v roce 1974 a díky iniciativě tehdejšího ředitele Národní galerie Jiřího Kotalíka byl získán pro Moderní sbírku NG. Projekt rekonstrukce objektu byl zadán Stavoporojektu Liberec Sial. Na pozvání architekta Miroslava Masáka navštívil v roce 1984 Jiří Sozanský vyhořelý skelet a rozhodl se zde po té, co dokončil svoje mimořádné projekty v Malé Pevnosti v Terezíně a v brutálně likvidovaném městě Most, realizovat výtvarné instalace a performance, inspirované románem George Orwella 1984.
 
Jiří Sozanský v publikaci k výstavě uvádí:„Na přelomu let 1983-84 začal v Praze kolovat jako samizdat Orwellův román 1984. Každému, kdo měl nějakou zkušenost s represivním aparátem totalitního režimu, byl obsah knihy okamžitě srozumitelný. Každý, kdo v této zemi žil, prošel nějakou dílčí zkušeností, která tvoří celek románu. Strach a úzkost byly běžnou součástí všedního dne. Strach z nejrůznějších postihů zajišťoval režimu účast většiny na rituálních oslavách a shromážděních, nařízených a organizovaných ideology komunistické strany.“
 
Přestože původní projekt, který počítal s finálním výstupem ve formě dokumentárního filmu režiséra a kameramana Jaroslava Kučery nemohl být dokončen ani ve své době publikován, měl velký vliv na další umělecký vývoj autora. Jiří Sozanský se k tomuto tématu periodicky vracel v rámci svých aktivit tematicky zaměřených na reflexi totality, politických procesů 50. let a odporu proti všem formám násilí.
 
Výstava v uceleném tematickém souboru představuje fotodokumentaci akčních performancí z roku 1984 včetně zachovaného fragmentu originálního filmového záznamu režiséra a kameramana Jaroslava Kučery spolu s dalšími autorovými díly, která  byla vytvořená v reakci na inspirativní prostředí Veletržního paláce a román George Orwella v průběhu třiceti let. V souladu s mezioborovým zaměřením autora jsou zde kromě původních skic především nové práce z posledních let – rozměrné olejomalby, kresby, fotokoláže a bronzové plastiky. Součástí výstavy jsou i plánované doprovodné akce a výukové programy.
 
Architektonické řešení výstavy je dílem Pavla Kolíbala, autorem grafického řešení výstavy i katalogu je Marek Jodas.
 
Ke spolupráci na výpravné doprovodné publikaci, která je nedílnou a samostatnou částí projektu, Jiří Sozanský přizval historika Petra Kouru z Filozofické fakulty UK, Jiřího Přibáně, sociologa a právníka z Cardiff Law School, historika umění Jiřího T. Kotalíka, který byl zároveň kurátorem výstavy, architekta Miroslava Masáka, ředitele Úřadu na ochranu osobních údajů Igora Němce, hlavního kurátora GASK Richarda  Druryho a generálního ředitele NG Jiřího Fajta.
 
Výstavu  a publikaci připravilo Symposion. z. s. ve spolupráci s Národní galerií a podporou Ministerstva kultury ČR. Organizátoři děkují všem, kteří k realizaci přispěli.
 
Projekt 1984 – Rok Orwela věnoval Jiří Sozanský památce prof. Jiřího Kotalíka.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.