Share |

10. ročník Festivalu krátkých filmů zamíří také do Blatné

foto: pořadatel akce

Desátý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který organizuje tým Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, se uskuteční nejen v pražském kině Světozor, ale zamíří také do Blatné. Výběr z toho nejlepšího z programu předešlých devíti ročníků budete moci zhlédnout v rámci vznikajícího projektu Kinokavárna v kavárně Komunitního centra aktivního života v Blatné, a to v pátek, 16. ledna 2015 od 19:00.
 
Blatná nebude jediným regionálním městem, které se zapojí do jubilejního promítání filmů z Festivalu krátkých filmů Praha, přidávají se též Brno, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Jablonec nad Nisou a České Budějovice.
 
V Komunitním centru v Blatné se touto událostí rozjíždí projekt filmového klubu, který má divákovi zpřístupnit především těžko dostupné festivalové snímky, mladé tuzemské tvůrce, zlatý fond české i světové kinematografie, zkrátka zprostředkovat neotřelé a svěží filmové zážitky. Projekt Kinokavárna má být přitom přístupný všem generacím a klade si za cíl rozšířit povědomí o filmovém umění a současných trendech.
 
Dramaturgie Festivalu krátkých filmů Praha se snaží akcentovat díla s osobitým filmařským názorem a usiluje o to, představit různé přístupy k filmu a co nejširší záběr témat. „Jsme potěšeni, že si Festival krátkých filmů Praha v uplynulých devíti edicích našel své diváky a že si vybudoval stabilní místo mezi českými filmovými festivaly. K letošnímu jubileu jsme si navíc nadělili dárek a to možnost se s diváky v regionech podělit o to nejlepší za naši devítiletou existenci,“ uvedla Radka Weiserová z programového oddělení festivalu.
 
Blatenští návštěvníci budou mít možnost zhlédnout sedm krátkých filmů, jež si festivalový tým a také diváci v minulých ročnících nejvíc oblíbili:
 
Ještěrky (Francie, 2012)
Režie: Vincent Mariette

Dvě nahá těla s ručníky kolem beder v páře turecké lázně. Podivná setkání a parné přízraky vstupují do horečnatého očekávání tajemné neznámé. Porota 9. ročníku ocenila, že režisér Mariette „vnáší do upocené a zamlžené sauny lásku, naději a přátelství a vše koření špetkou elegantního smyslu pro humor, barvitými postavami a nakonec ještě chytrým závěrečným zvratem.“ Snímku proto přiřkla Zvláštní uznání.
 
Nejsmutnější kluk na světě (Kanada, 2006)
Režie: Jamie Travis

Timothy Higgins, nejsmutnější kluk na celém světě, se chystá oběsit během oslavy svých devátých narozenin.
 
Rozhodli jsme se nezemřít (Austrálie, 2004)
Režie: Daniel Askill

Tři těla, tři místa, tři rituály, tři stádia lidského života. Mystický film mísící estetiku reklamy s videoartem a téměř vynalézá nový žánr kdesi na pomezí výtvarného díla, iniciačního rituálu a surrealistické imaginace. Jedenáct minut, které proměňují čas v čistou energii, ruší prostor, ignorují gravitaci.
 
Tanghi Argentini (Belgie, 2006)
Režie: Guy Thys

Moderní pohádka o úředníkovi, který se přes chladnou atmosféru na svém pracovišti snaží udělat radost svému kolegovi. Je totiž vánoční čas, čas na skutečný dárek.
 
Tony Zucho (Francie, 2007)
Režie: Valentin Potier

Tony je opravdu výjimečný. Dívky jej pro jeho poněkud nevšední fyzické dispozice odmítají, a jeho život je tak hotová noční můra. Jedna dívka je ale ochotná o Tonym uvažovat. Navíc je naprosto ideální. Film získal Hlavní cenu pro nejlepší film 3. ročníku festivalu.
 
Projekt centrifugace mozku (Německo, 2011)
Režie: Till Nowak

Již od 70. let 20. století provádějí vědci experimenty na prapodivných atrakcích v zábavních parcích, aby zjistili, jak ovlivňují lidský mozek. Krátký film, natočený jako televizní dokument, nabízí humorný pohled na to, jak se dospělí kluci snaží hledat štěstí trochu zmateným způsobem.
 
West Bank Story (USA, 2005)
Režie: Ari Sandel

Rozverný muzikál o izraelském vojákovi Davidovi a palestinské dívce Fatimě, kteří zahoří vzájemnou láskou uprostřed líté bitvy dvou fast foodů z opačných stran národnostního konfliktu. Hummus Hut vs. Kosher King, nebo-li Palestinci proti Izraelcům v krátkém filmu, který si odnesl Oscara.
 
Cena vstupenky na projekci všech filmů je 50 Kč. Vstupenky si můžete zakoupit na místě před promítáním, v kavárně Komunitního centra aktivního života v Blatné.
 
www.ckvb.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.