Share |

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha začal

foto: pořadatel akce

V kině Světozor začal jubilejní desátý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který v hlavním městě uvede přes 80 nejlepších a nejzajímavějších krátkých filmů z 32 zemí světa. Až do neděle se snímky představí divákům v devíti sekcích, včetně Mezinárodní soutěže. V ní se o Hlavní cenu festivalu a dvě Zvláštní uznání utká 16 filmů ze čtrnácti zemí. Zhodnotí je tříčlenná mezinárodní porota ve složení Vanya Rainová (bulharská producentka), Pekka Veikkolainen (finský animátor) a Jan Stehlík (český scenárista). Mimo to nabízí festival surrealistický horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Xavierem Dolanem, ztracené komediální filmy s Peterem Sellersem, setkání s kapelou Beastie Boys nebo to nejoblíbenější, co kdy festival promítal. Pořadatelem Festivalu krátkých filmů Praha je Film Servis Festival Karlovy Vary, který organizuje Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.
 
„Silná soutěžní sekce odráží nové trendy světového krátkého filmu a dokazuje, že krátký film má v současné produkci nezastupitelné místo. S půvabným snímkem Všechna bolest světa o záchraně malé rybky i ducha Vánoc dorazí režisér Tommaso Pitta, s lovestory vesnického samorosta Kance kastráta potom jeden z režisérů, Lauris Ābele. Za zmínku také stojí například severský film Ano, milujeme, režiséra, který předloni získal na Festivalu krátkých filmů Cenu diváků a studentského Oscara či jedna nestandardní zkouška pubertálních sboristek s názvem Tak vzdálené. Režijní debut herečky Monii Chokri Naprosto úžasná potom sestříhal Xavier Dolan. Monia je další herečka, jejíž slibný režijní debut festival uvádí. Snad bude stejně úspěšný třeba jako krátký film Natalie Portman s názvem Eve, který jsme kdysi také promítali,“ říká Karel Spěšný, programový ředitel festivalu.
 
Do Prahy dorazí i Laura Walde ze švýcarského festivalu Kurzfilmtage Winterthur, jež sestavila sekci Homage to Homeboy, složenou z šílených videoklipů a krátkých filmů ikonické kapely Beastie Boys. Mimo jiné je režíroval zakládající člen formace Adam Yauch. „Skrytý za vymyšlenou identitou podivínského švýcarského filmaře Nathaniela Hörnblowéra, režíroval Adam Yauch, mnoho videoklipů Beastie Boys a v sekci Homage to Homeboy uvedeme program jeho ambiciózních komických videí a krátkých filmů. Po Yauchově smrti v roce 2012 ho sestavila kurátorka jednoho z největších festivalů krátkých filmů na světě, Kurzfilmtage Wintherthur, Laura Walde. Sekce byla uvedena na mnoha mezinárodních festivalech, a my máme radost, že tento program můžeme letos promítat i my, navíc za účasti Laury,“ doplnila Radka Weiserová, koordinátorka programu a dramaturgyně.
 
V roce 1957 hrál postavu Hectora Dimwittieho legendární komik Peter Sellershned ve třech krátkých komediích produkce Park LaneFilms – Obchodníkova nouze, Klady nespavosti a Nachlazení. Právě tyto komedie mu otevřely cestu k ikonickým rolím ve filmech Růžový panter nebo Dr. Divnovláska. Skoro 50 let však Obchodníkovu nouzi a Klady nespavosti nikdo neviděl! V roce 1997 je při vyklízení budovy studia Park Lane Films náhodou objevil Robert Farrow. „Našel jsem 21 plechovek s filmy, které jsem chtěl později vyhodit. Pak jsem si ale všiml, že jsou mezi nimi i dva kousky s Peterem Sellersem včetně negativů i vystřižených scén,“ řekl Farrow. Filmy pak odevzdal lidem z filmového festivalu v Southend-on-Sea, kteří je v roce 2014 digitálně zrestaurovali a poprvé ukázali světu. Teď je exkluzivně uvidí i diváci Festivalu krátkých filmů.
 
Filmové zážitky pro ty, kdo nepotřebují příběhy, ale baví je žasnout, připravil festival tradiční sekci Labo, v níž mají prostor všichni tvůrci nezatížení konvencemi a naklonění experimentu. Jak Olin o oko přišel, jak vytvořit lidský špíz, jak vyhrát kruto-přísný badmintonový zápas nebo jak šťastní jsou králíčci bez mozku, představí v oblíbené noční relaxačně-hororové sekci Brutal Relax Show moderátorka Simona Babčáková.
 
Sekce Prague Short Reviseted sdružuje ty nejlepší a nejoblíbenější filmy za celou historii festivalu. Za uplynulých devět ročníků festivalu se takových filmů nastřádalo celkem dost. Čtrnáct krátkých filmů, jež si festivalový tým a také diváci v minulých ročnících nejvíc oblíbili, uvidí diváci ve dvou blocích sekce Prague Shorts Revisited. Vidět můžete třeba fiktivní dokument o účinku kolotočů na lidský mozek Projekt centrifugace mozku, „dvojnickou“ komedii s Bobem Geldofem Já jsem Bob nebo oscarový rozverný muzikál o lásce mezi Izraelcem a Palestinkou West Bank Story.Nejlepší krátké české filmy za uplynulé půlstoletí připomene sekce České nebe, v níž se představí Jan Němec, Jan Švankmajer, Jan Svěrák, Michaela Pavlátová, Tomáš Vorel, Ivan Zachariáš, Martin Krejčí a Jakub Kouřil. Diváci si tak znovu připomenou například Němcovo mrazivé Sousto, „bollywoodský“ zábavný muzikál Ivana Zachariáše s názvem Mulitči metaforu mezilidské komunikace Možnosti dialogu ve Švankmajerově režii. Nová česká krev poté rozproudí sekci České filmy. Nejmladším tvůrcem historie festivalu je čtrnáctiletý školák Jan-Karel Pavlík, jehož surrealistický krátký film Vycpaná duše si přivezl cenu za Nejlepší cizojazyčný horor z Mezinárodního studentského filmového festivalu v Hollywoodu.
 
Zájemci z řad filmových profesionálů i veřejnosti mohou vyrazit na seminář, který festival pořádá s Českým filmovým centrem. Bude o možnostech financování a koprodukce krátkého filmu pro tuzemské tvůrce. Akce se koná v kině Světozor 16. ledna od 14 hodin, moderuje ji Tomáš Baldýnský a vystoupí na ní i porotkyně Vanya Rainová.
 
Kdo fundovanější by měl vybírat filmový program pro děti než jiné děti? Krátké filmy pro děti o akrobatických skocích žiraf či modrém tapírovi se budou promítat v rámci sekce Prague Short dětem. Místo konání je v sobotu 17. ledna v Biu Oko a v neděli 18. ledna v kině Aero. Začíná se vždy v 15 hodin.
 
Pro diváky s platnou vstupenkou nabízí oficiální vůz festivalu MINI stylový odvoz od kina Světozor na divákem vybrané místo v Praze. MINI Shuttle bude možné zarezervovat online prostřednictvím mobilního telefonu na www.budmini.cz.
 
Festival krátkých filmů Praha, kino Světozor, 15.-18. ledna 2015. Podrobný program i další informace najdete na: www.pragueshorts.com a na https://www.facebook.com/Pragueshorts.
 
Realizaci 10. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha podpořili Nadace ČEZ a Magistrát hlavního města Prahy.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.