Share |

Test: 10 dní s Google Glass (a co se tak člověk dozví)

foto Vanda Velkoborská (portrét) a autorka (galerie fotek z brýlí)

Tak se v protišedích prackách octly nové brejle - Google Glass.
A je s tím docela legrace. Protože část čtenářstva nejsou úplní nerdi, dovolím si nejprve krátký výkladeček, co to vlastně je, a pak hurá k poznatkům, jaké je chodit světem jako kyborg.
 
Co to je?
Brýle, které fotí, točí video, mailují... v podstatě mají funkce podobné mobilům, akorát je ovládáte hlasem, tj. máte volné ruce, a všechno dění vám promítají nad pravé oko. Sci-fi styl.
Brýle existují jak v podobě bez okulárů, tak normálně dioptrické. Já jsem na testování dostala ty beze skel, takže jsem k nim nosila čočky.
 
Co to dělá?
Představte si to jako periskop ke svému mobilu.
Věci nakážete, aby fotila, a pak aby výsledek odeslala tam a tam, případně nasdílela na sociální síti. Hlasové ovládání foťáku a dalších funkcí znamená, že máte volné obě ruce, což otvírá pole neorané pro využití ve vědě, výzkumu, medicíně atd. - ne ale v téhle podobě, neboť aktuální verze Google Glass spíš naznačuje směr, než aby se dala používat celý den. To si ale ještě povíme. Další možností ovládání je používat pravou nožičku brýlí jako touchpad - citlivě reaguje na pohyb prstu nahoru, dolů, vpřed i vzad.
 
Design
Lehké brýle a nebo obruč beze skel. Nad pravým okem optický hranol a malý displej, pravá "nožička" rozšířená a fungující jako touchpad, pár tlačítek, která skoro nevidíte. není to krásné a není to ošklivé.
Dostaly mě detaily jako nápad, který řeší starosti s USB kabelem: taky ho dáváte furt vzhůru nohama a nasraně otáčíte? GG je z jedné strany černý a z druhé bílý, intuitivně dávám bílou nahoru - a je to. Vyřešeno navždy.
 
Bubu brejle
Brýle Google Glass každého zaujmou. Velkou část lidí taky trochu děsí. Budou před vámi zdrhat a uskakovat, bojíce se, kdy je vycvaknete a vše nasdlíte, než tomu kdokoli stačí zabránit.
Když už se někdo nechá zvěčnit, není vždy výsledkem nadšen. Někdy video odkryje nechtěné. "Mně se snad dělá náměstíčko na hlavě!," úpí kolega. "Dej to pryč," hlučí další. "Opovaž se to sdílet!" ryčí jiná. Ale půjčit to chce každej:)
 
Fungují dobře?
Brejle nyní umějí zhruba to, co levnější smartphone. Aplikací je pro ně zatím docela málo, takže kromě focení a natáčení, obsluhy gmailu a schopnosti číst zprávy na některých serverech nahlas zas tak moc nedělají. Video natáčené  z pohledu nositele má své výhody (technet zmiňuje návody, což kvituji - pokud jste někdy na youtube mezi videi od amatérů hledali, jak se něco vyrábí, potkali jste nejspíš spoustu tutorialů z blbého úhlu. Pro názornost jsem natočila 10sekundovou ukázku, jak se může odteď dělat nějký videonávod - vidíte na tom i, jak málo detailů ale kamera zabere. Pro operaci srdce nevhodné, pro pletení ponožek ujde, na domácí porno asi taky:-).
 
Navigace je fajn, ale pro Čecha ne tolik, protože hlasové ovládání je nastavené na angličtinu, takže požadovanou ulici často nenahlásíte ani napodvacáté. Poměrně ohromující je ale překlad - namíříte brýle na text, potvrdíte, z jakého do jakého jazyka, a brýle vám přes původní text promítnou podobným fontem a stejnou barvou text přeložený. 
 
Pokud je spárujete se smartphonem, může vás potěšit, jak rychle vaše fotky a videa sdílí na web.
Co další funkce? Možná užijete kompas.
Navigace je prima, ale v podstatě musíte použít mobil a brýle ho jen doplní.
Možná budete snít o hrách, které by se pro to daly napsat, zatím skoro žádné nejsou.
Dobrý dojem dělá překlad z jednoho jazyka do jiného - zvolíte výchozí a cílový jazyk, namíříte brejle, a ony vám přes původní nápis "natisknou" přeložený. Pokud je podklad vícebarevný, často ho ale nevezmou.
 
Co není vůbec ideální
Především je to výdrž baterie. Zapomeňte na to, že brýle budete mít na nose celý den a furt něco točit a fotit. Pokud točíte video, a to nemyslím kontinuálně, ale třeba 20sekundové srandičky, vybijete brýle za půl hodiny.
V režimu sem tam fotka tak za tři hoďky, ale spíš počítejte dvě.
I přes to, že brýle jsou na úsporu baterie navrženy (disopej se co chvli vypne, video má standardně 10 vteřin), je to málo, a v dnešní době člověk chce víc.
 
Brýle se při používání také dost zahřívají - na horké srpnové dny to není optimum, ale dá se to vydržet.
Na nošení jsou ale jinak pohodlné, lehké. Starost, jak je snesete po x hodinách, odpadá, protože je vybijete daleko dřív, než by vám snad vadily na nose.
Nezažila jsem žádný problém s koukáním na displej - někteří recenzenti hovoří o bolení hlavy nebo nepříjemné únavě svalů kolem oka - nic takového se mi nestalo (nosila jsem je v kombinaci s kontaktními čočkami).
 
Zklamáním může být, jaké dodávají fotky a videa (fotky pořízené za různých světelných podmínek najdete ve fotogalerii, procházejte je šipkami vedle obrázků) - pokud máte iphone nebo Galaxy, budou se vám zdát low-endová. Fotí to jako dost laciný smartphone nebo dost starý digi foťák - a z principu u něčeho, co bude stát hodně přes 30 000, nečekáte podřadnou kvalitu čehokoli. Fotky vypadají dobře u větších objektů s jednoduchou texturou, pokud jsou v rozptýleném denním světle a nejste ani moc daleko, ani moc blízko. U všeho ostatního to nedopadá dobře. Použitelně ano, hezky ne, viz například video s pleteninami - detaily nevidět.
 
Resumé
Je to fajn věc dávající tušit nové směry, ale mouchy má. Pokud je něco navržené na to, abyste to například užívali coby navigaci, není ideální, když se to za chvilku vybije, obvykle přece s navigací jezdíme či chodíme dál než za roh. Na druhou stranu, miniaturizace toho všeho je až fascinující a brýle s internetem a videokamerou, které skoro nic neváží, a nadto se dají prostě koupit (sice ne levně, ale dostupné to je)? Myslím, že přes veškeré výhrady je to obdivuhodný přístroj a už se těším na další generaci.
 
Za zapůjčení díky Alza.cz!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.