Share |

Vzpomínka na Jana Wericha v Cafe Patio

Stojí tahle výstava za vidění, nebo ne?
foto Lukáš Kadeřábek

Idea oslavit 106. výročí narození Jana Wericha formou vzpomínkové výstavy na jeho filmové role a kulinářské umění je rozhodně chvályhodná. Ale proč se organizátorky, Jana Sommerová a Naďa Šafratová, rozhodly umístit ji do Cafe Patio na Národní třídě v Praze, je mi záhadou.  
Nosnou část tvoří kostýmy zapůjčené z Barrandovských ateliérů. Hodnota takovýchto exemplářů je dost vysoká a mnohdy dosahuje až šestimístné cifry. Tady je nelogické umístění oděvu do prostor, kde mohou přijít snadno k úhoně. Bohužel mezi těmi málo kostýmy, které tu jsou, se objevují i dámské, koncepce se mi náhle rozpadá.  Čekám kostýmy Jana Wericha a ne pohádkové šaty princezen. Posléze se dozvídám, že kostýmy jsou jen z jednoho filmu - Byl jednou jeden král. 
Doprovázející fotografie z archivu také nejsou až tak silné a je jich šest. Dále jsou v prostoru umístěna dvě plátna, podobizny mistra coby šlechtice a panovníka. Ve filmu takovéto plátno působí věrohodně, tady je bohužel vidět, že jde o atrapu, kulisu, a to dává devalvující ráz celému projektu, který se plouží po restauraci bez koncepční linky.
V menu se nabízí ochutnávka z receptů pana Wericha. Tady byl oříšek pro kuchaře. Mnoho receptů se do této restaurace nehodilo, spoustu ingrediencí není reálné v objemu pro jakoukoliv restauraci vůbec dodat. Nabídka je omezena na dvě jídla a polévku v odpoledních hodinách, kdy vám k posezení budou znít Ježkovy melodie.
Celkově je výstava rozpačitá a povrchní. Po vernisáži byl odvezen jeden ze dvou obrazů a ponechány 4 kostýmy. Návštěvníci, kteří přicházejí v následujících dnech, jsou celkem zklamáni. Chyba se stala nejspíš v propagaci, kdy byl projekt špatně komunikován s médii a nevhodně označen za výstavu.
Návštěvu Cafe Patia však doporučit mohu. Je to místo s ojedinělou atmosférou, výbornou kuchyní a do 6.2.2011 ještě okořeněno vzpomínkou na pana Wericha. Mistr s tímto místem nemůže mít nic společného, za jeho kralování Cafe Patio neexistovalo, ale jsem přesvědčena, že kdyby byl stále mezi námi, byl by zde častým hostem. Dnes je alespoň hostem čestným.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.