Share |

Výjimečný festival Vodňany žijou! letos již podruhé

www.vodnanyzijou.cz

Že Vodnany žijou, není jen fakt, ale i název občanského sdružení, které pořádá opakování ambiciózního projektu – je jím měsíční multižánrový festival v jihočeském maloměstě.
Projekt několika Vodňanských a několika přespolních, jehož cílem bylo a je politické a kulturní oživění města Vodňany, se k překvapení nejen samotných iniciátorů rozrostl během rok a půl trvající činnosti do všech stran a dále nabírá nové směry.
 
Nejvýraznějším počinem byl doposud jednoměsíční multižánrový festival zaměřený na nové trendy v současném umění, které v budoucnu mohou oslovit širší veřejnost. Odehrál se před rokem na nás nyní čeká jeho pokračování.
 
Hned zahajovací den čtyřtýdenního marathonu hudby, divadla, filmu a zajímavých workshopů pro děti i dospělé bude plný nejen skvělé hudby – v okouzlujícím prostoru opevnění historického jádra města Vodňan zazáří například kapela Luno zpěvačky Emy Brabcové nebo odvázaný experimetální soubor z Polska Napszyklat. Hned první den se totiž ponese v duchu (i chutích) polské kultury – Polský den podpořil Polský institut v Praze u příležitosti předsednictví EU našich severních sousedů. V dalších týdnech se pak objeví pozoruhodná formace s charismatickou nizozemskou frontmankou Wotienke či světově proslulý divadelní spolek Buchty a loutky.
 
Zavítají ale i další zahraniční hosté - pozvání organizátorů přijala také norská skupina Like Rats from Sinking Ship nebo švýcarský divadelní projekt Spettatori. A v závěru festivalu si lidé budou moci vychutnat oblíbený košický Puding pani Elvisovej.
S hlavním hudebním programem mohou návštěvníci počítat o následujících pěti sobotách, zatímco nedělní odpoledne budou věnována divadelním představením, vhodným pro dospělé i děti. Program ale ve Vodňanech poběží i ve všední dny. “Každý čtvrtek večer se již tradičně rozezní tóny jazzových kapel,” uvedl ředitel festivalu Vít Krajčovič a dodal, že úterky budou věnovány promítání filmů. “Lidé mohou zhlédnout čtyři skvosty svétové kinematografie - mezi nimi například Hitchcockovo Psycho.”
 
Více informací získáte na www.vodnanyzijou.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.