Share |

Vůně jídla na londýnských trzích

„Na Londýně je nejlepší to, že když chceš večeři servírovanou na lopuchovým listě, tady ji prostě někde najdeš. Ať si vymyslíš cokoliv, někde mezi Notting Hill a Greenwich to bude,“ rozjímal nad hromadou indického jídla na tržišti v Camdenu můj kamarád.
foto Martina Moudrá

Na Portobello Road Marketu v sobotu voněl česnek. Jeho vůně volně přešla v aroma právě dovařené paelly. S kuřetem, nebo s tygřími krevetami? Nebo radši falafel? Currywurst? Smažené krevety na x způsobů? Londýnská tržiště jsou evergreen a klasika britské metropole, turistická atrakce, která ale stále dýchá svými temperamentními životy. Pokud máte trhy rádi, baví vás hledat, ztrácet se, objevovat, nevadí vám odstrkovat turisty naběračkou a věříte, že na marketech poznáte jistou měrou esprit města, odtud se neutrhnete. Greenwich, Portobello, Camden, Brick Lane, Brixton, to je jenom část z marketového podsvětí. Můžete tu stejně tak utratit desítky a stovky liber za oblečení, boty, ach ty boty, látky, kabelky, jako za čerstvé ryby, maso, zeleninu, ovoce, sýry, indické a čínské suroviny na vaření, ochutnávky ze všech právě dovařených, kouřících se pánví.
Portobello Road Market těží svoji turistickou přitažlivost z přilehlosti Notting Hillu. Kromě rustikální britské keramiky, šperků, předražených vetešnictví a oblečků seženete u stánků čerstvé květiny, pečivo, které se v odpoledních hodinách vyprodává, tedy zlevňuje, sýry, německé wursty, zmíněnou paellu, falafel nebo třeba creppes (cca od 4 £ výš). Portobello Road je zároveň lemovaná bezpočtem restaurací, kaváren a bister, pro případ, že by v téhle zemi nedejbože pršelo… V Camdenu je marketů hned několik, jídlo voní hlavně na trhu podél kanálu, kde se servíruje výborné indické, čínské, mexické nebo thajské jídlo, přičemž si za cenu 4 £ můžete nechat naložit u konkrétního stánku kombinaci podle chuti. Zkuste třeba curry&tandori kuře se zeleninou, hráškem a rýží. Stabilní market za ikonickým železničním mostem s nápisem Camden Lock nabízí podobnou variantu a navíc kavárnu nebo stylovou čajovnu.
Brixton Market a Brick Lane jsou mnohem víc než výše zmíněné ovlivněné některou z etnických komunit, které žijí v Londýně. Brixton nabízí hodně africký, indický a pákistánský sortiment, včetně masných výrobků a jejich částí, jež spíše nechcete vidět. V kryté hale najdete trendy prý-že-alternativní restaurace, kam mladí Britové chodí na nedělní snídani. K té vám půjčí toaster, abyste si mohli svůj toast vytoastovat dle vlastní chuti. Z několikahodinové session se s přáteli přechází do některé z restaurací kolem, do španělské, kolumbijské nebo prostě rybí. Na kraby.
Jestli se nebojíte hůlek a Nice Kitty, kolem centra samozřejmě stojí za to China Town, kde jsou skvělé restaurace od lacinějších bister (od 5 £ výš kolem Cranbourne Street), přes all you can eat, lepší průměr (Tokyo Dinner) po luxusní podniky. A kam na fish and chips? V hale stanice Waterloo kousek od Starbucksova pekla jménem káva vám je dají na cestu domů.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.