Share |

Vlčí smečka míří do Prahy

Brněnský fashion label Wolfgang Store se za čtyři roky v centru Brna etabloval tak, že jen málokdo pohybující se alespoň trochu v současné street fashion neví, co je tenhle label s výrazným logem zač. A je celkem fuk, jestli se bavíme o Brňácích, nebo lidech v ČR obecně. Už dávno přerostl hranice moravské metropole a tak je jenom dobře, že se dámy rozhoupaly k dalšímu logickému kroku, a tím je pokorná expanze do Prahy.
Přímo v centru otevírají tento pátek svůj pražský obchod a my budeme rozhodně u toho. A jedna z ‘founders’ Viki si s námi dala lehký chat, abyste se něco dopředu dozvěděli o jejich plánech, strategii a tak.
 
 
 
Po čtyřech letech existence Wolfgang Store v Brně expandujete do Prahy. Proč a co si od toho slibujete? 
 
Jsou to čtyři roky, co jsme Wolfgang Store otevřeli, za tu dobu se stala spousta věcí, přehodnotili jsme hodně názorů, radovali se z úspěchů, učili se z chyb. A po té uplynulé době jsme se nějak přirozeně ocitli před další výzvou. Pomalinku se prokousáváme na novou startovní čáru. Snad jediný, co si od pražskýho krámu slibujeme, je, že bude fungovat, že tam lidi budou chodit a že tam budou chodit rádi. Ne jen nakoupit, ale odnést si i něco navíc, ať už nějakou informaci, hudební, či  jinou inspiraci, dojem, pocit. Něco, co do papírové tašky nezabalíš, ale odnášíš si v sobě. Myslím, že to takhle v Brně funguje, a uděláme maximum pro to, aby tomu nebylo jinak ani tady.
 
V čem bude pražský obchod jiný než ten brněnský a v čem naopak stejný? 
 
Co se té vizuální stránky týče, tak bude jiný úplně. Měla jsem pocit, že minimálně naše okolí očekávalo, že po nedávné rekonstukci v Brně je víc než jasné, že bude “black pool” i v Praze. Nový prostor na Benediktské je ale úplně jiný a vůbec, je to nová kapitola sama o sobě, a tak jsme se shodli, že to pojmeme úplně jinak. Otázka interiéru je část, která nás moc baví a těšíme se, až v pátek otevřeme dveře a pozveme smečku dál.
 
Jak velké prostory to jsou? Budete se podílet i na sociálním životě v Praze, myslím tím mejdany, popíjení v obchodě a před, podobně, jako to občas bývá v Brně? 
 
Je to menší krám, asi čtyřicet metrů čtverečných, zhruba jako v Brně. Některé prvky jsou podobné a odkazují na náš první obchod, dispozičně je ale úplně jiný. Prostorem a metry se ale doufám nebudeme limitovat, na nedávném reopeningu v Brně se na podobných metrech sešlo kolem dvou stovek lidí, haha.
Ulice je velká, eventy rozhodně plánujeme. Už tento pátek bude naše opening party pokračovat afterparty ve 2. patře v přilehlé Dlouhé. Jen co se rozkoukáme, dáme o sobě vědět víc.
 
Budete si novou loď flotily řídit na dálku, nebo se některá z vás ‘obětovala’ a přestěhuje se do Prahy? 
 
Jsme si vědomi toho, že abychom přenesli atmosféru, která panuje v Brně, je potřeba naše přítomnost. Nejen že je potřeba, ale prostě u toho chceme být. Takže ano, já se půl zadkem stěhuju, ale brněnský krám neopouštím, plánuji si aspoň jednu směnu týdně tam, Zuza víc zaštítí mateřskou loď, ale stejně tak bude občas pobývat v Praze.
 
Jaký sortiment bude kromě Wolfgang fashion line nabízet? 
 
Naše kolekce se za poslední měsíce poměrně rozrostla a pořád pracujeme na nových věcech. Nově chystáme například spodní prádlo nebo kabáty. Taky jsme na pult umístili rodinnou italskou značku parfému Tizana Terenzi, která je stejně jako většina našich věcí unisex a parfémy jsou vyrobeny z čistě přírodních esencí, ty nás moc baví. Otevírat určitě nebudeme bez Komona – belgického brandu, přinášejícího retrofuturistické hodinky a sluneční brýle. A taky se můžete těšit na pop-upy českých autorů a brandů, které nás baví a které sami nosíme. Na prosinec to budou věci z moravské dílny About a ty vážně stojí za to.
 
Nemáš pocit, že v Praze už jsou etablované podobné brandy jako třeba Freshlabels a že bude těžké si vybudovat svojí pozici a naučit novou klientelu? 
 
Freshlabels i Queens vnímáme spíš jako takové spřátelené krámy, s Freshlabels spolupracujeme už dlouho a Queens bude už brzy otevírat novou prodejnu hned vedle našeho brněnského krámu. Sami do těch obchodů chodíme a dokonce posíláme naše zákazníky třeba pro boty, které my nemáme. Myslím, že to, co děláme my, se vymyká zase jejich sortimentu a hezky se to doplňuje.
Určitě nebude lehké to celé vybudovat v novém městě od začátku, to ani nikdo z nás neočekává, ale už teď se na to na všechno moc těšíme. Na druhou stranu nějaký support pociťujeme už teď, přeci jen Wolfgang sem tam někdo už zná, my dva teď spolu dáváme tenhle rozhovor a tak. To jsou ty super věci, které se dějí, když máš v zádech ty správné lidi. 
 
Proč tentokrát otvíračce kraluje bílá, když většinou Wolfgang jede v černé? 
 
Jak už jsem zmínila, celý interiér bude úplně jiný. Přeci jen bílá je taky jedna z nosných barev Wolfgangu a konečně dostane prostor, který si zaslouží. Takže white baby of black mother, haha. 
 
Proč si Pražáci dělají legraci z Brňáků? 
 
Haha, to mi řekni ty, proč? Já nevím, když my se na to asi vždycky tak hezky chytneme, začneme si stoupat na špičky a rozčilovat se, že vás to asi musí evidentně bavit, tahle hra na kočku a myš. Já Brno miluju, je to můj ‘hometown’, ale moc ráda mám i Prahu a je logické, že každé město má svoje. Praha je masivní, kosmopolitní a velkolepá. Brno komornější, útulnější. Pokorně vkračujeme na nové území a uděláme maximum pro to, aby tenhle nový brněnský vánek i pražským ‘hommies’ voněl. A vůbec, stavte se na panáka a přesvědčte se sami. Těšíme se na všechny v pátek – White Baby Arrival, od šesti do deseti večer, Wolfgang Store v Benediktské 5. 
-
 

Wolfgang Store – White Baby Arrival
25 / 11 / 2016
Benediktská 5, Praha 1

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.