Share |

Venerologická poradna: odpovědi na vaše otázky XI.

ilustrační foto Adam Fuchs

Přinášíme 11. díl odpovědí na daše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 

Měl jsem nechráněný orální styk (já v pozici uspokojovaného, naopak
ne). Podle informací, které jsem nalezl, je v tomto případě riziko
přenosu pohlavních nemocí velmi malé. Jenže, v době styku jsem měl na
penisu červený flek. Občas se mi objevuje, je zhruba den citlivější a
poté se rychle zahojí. Myslím si, že nemůže jít o žádný vřed, jelikož
jsem ani neměl možnost se do té doby nakazit. Pro jistotu přikládám
fotografii, kde je červený flek vidět již druhý den, když hojí. Nikdy
jsem si ale nevšiml, že by z něj tekla krev.

Krátce po styku jsem se šel záměrně vymočit, jelikož jsem před časem
postřehl informaci, že moč slouží také jako desinfekce.

Jak velká je pravděpodobnost přenosu pohlavní nemoci v tomto případě?

Na fotografii je také vidět nepatrný hnědý flíček na pravé straně
žaludu, který mam již delší dobu stálý, ale nijak se neprojevuje.
Mohlo by v tomto případě jít o něco jako pihu? Je mi 19 let a v
poslední době se mi po těle tvoří hodně pih, i v místech, které se
nevystavují slunečnímu záření.

Orální sex i v případě pasivního styku, je stejně rizikový pro přenos pohlavních chorob, jako je klasický nechráněný styk do vaginy. To znamená, že je zde nebezpečí přenosu kapavky, chlamýdií, syfilis, hepatitis i bohužel HIV... Dle nálezu na Vašem fotu  je možné usuzovat, že se jedná i podráždění sliznice žaludu  nevhodným, spodním  prádlem či potem, léčba by byla lokálně aplikovanou mastičkou s antibakteriálním efektem. Ale vzhledm k možnému riziku přenosu pohlavních chorob při Vámi uváděném  pasivním orálním styku, bych se přikláněl k tomu, aby jste se nechal vyšetřit ve venerologické ambulanci
S pozdravem  MUDr.P.Procházka

 

Chtěl bych se Vás zeptat, jestli lze diagnostikovat při venerologickém vyšetření pohlavní nemoci i 1 rok od nakažení (tzn. po vymizení akutních příznaků)? Lze diagnostikovat z krve genitální opar po 1 roce od nakažení?

Infekce hepatitis B a C, syfilis i HIV mohou řadu let probíhat bezpříznakově, to znamená, že pacient o nákaze nemusí v žádném případě vědět.  Příznaky u primárního stadia syfilis může pacient také přehlédnout, navíc se i bez léčby takzvaný tvrdý vřed zahojí,   přes to je pro partnera infekční . Diagnoza je pouze z pozitivních krevních testů na protilátky proti antigenům těchto infekcí. Proto, pokud máte za sebou rizikový sex  a je to již více jak tři měsíce, bylo by vhodné se nechat vyšetřit ve venerologické ambulanci .  Protilátky proti herpetickým virům způsobujícím genitální opar přetrvávají v určitých třídách po celý život, ale neukazují na akutní infekci. A navíc pacient,který nemá klinické projevy progenitálního herpesu není infekční pro partnera, takže může  bez obav praktikovat  sex bez ochranny .

 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.