Share |

Venerologická poradna: odpovědi na vaše otázky VII.

ilustrační foto Adam Fuchs

Přinášíme 7. díl odpovědí na daše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.

Dobrý den, chci se zeptat, jestli údaj 95% úspěšnost léčby syfilis na klinice znamená 95% šanci na uzdravení a neinfekčnost. Proč se u nás ordinují větší dávky penicilinu než v USA? 

Ano, 95% úspěšnost léčby syfilis možno vyjádřit jako 95% neinfekčnosti pacienta  po léčbě. Vždy je nutno při antisyfilitické antibiotické léčbě počítat s možnou vytvořenou rezistencí či alergickou reakcí na léčbu, takže nikdy nelze úspěšnost plně vyjádřit jako  100%. Právě i z tohoto důvodu jsou pacienti po léčbě syfilis nabírání v rámci dispenzárních kontrol  na pravidelné testování antisyfilitických protilátek.

Tyto testy jsou měřítkem úspěšnosti léčby. Česká republika při léčbě syfilis striktně dbá na dodržování doporučení Mezinárodní zdravotnické organizace ohledně dávek a délky terapie syfilis. Toto doporučení je v určitých případech  přísnější než podobná doporučení pro léčbu syfilis v USA, ale to v žádném případě neznamená, že by  v Americe byla benevolentnější léčba syfilis než v Evropě.

Je mozne chytnout chlamydie z koupaliste nebo z morkych rucniku? kdyz si je pujcujem...

Urogenitální chlamýdie se přenášejí pouze pohlavním stykem. Přenos ručníkem či z bazénu tedy není možný, Je jen pouze někdy argumentem pro nevěrné nemocné partnery...

Dobrý den, měla jsem nechráněný pohlavní styk s mužem, který je dost promiskuitní. Prosím o radu, po jak dlouhé době se můžu nechat otestovat na pohlavní choroby a kolik za toto vyšetření zaplatím.

 Riziko přenosu pohlavní choroby při jednorázovém styku s infekčním pacientem je přibližně 40 - 50% a je nutno brát na zřetel inkubační doby jednotlivých chorob. Pokud nemáte žádné klinické projevy, jako například výtok či vyrážku na genitálu nebo zvětšené uzliny ve tříslech,  tak má smysl se dostavit na vyšetření na venerologii nejdříve 14dní po rizikovém styku. To  již lze odhalit v testech kapavku a chlamýdie. Bohužel HIV a syfilis i žloutenky B,C přenosné pohlavním stykem mají inkubační dobu až 3 měsíce, ale nejdříve 5. týden od nákazy se můžou zobrazit protilátky proti těmto chorobám, ale tak někdy až po 3 měsících. Záleží na imunitních schopnostech daného jednotlivce.

Mám už delší dobu na spodu žaludu jake si pupinky a něco podobneho na predkozce. Poradili byste mi prosim co s tim mam delat? pohlavni styk sem jestě neměl. 
Dle Tvého popisu se může jednat o kvasinkový zánět genitálu, který je nutno léčit. Ale zároveň nelze vyloučit i zcela neškodné uzavřené mazové žlázky na genitálu, protože bez odbornho vyšetření kožním lékařem či venerologem nelze přesně stanovit závěr. Proto se nestresuj a raději se objednej k výše uvedenému odborníkovi.

 

MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".

 

 

 

 

 

www.medicentrum.cz/cz/praha


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.