Share |

Věc dne: Konvička Minutes

foto pořadatel akce

Věcí pro dnešní den je konvička ze série Minutes od Jurgena Beye. Můžete ji vidět do 21.11. na výstavě v galerii Křehký.
Výstava  v galerii Křehký představuje v pražské premiéře unikátní designérské řady jedné z nejstarších evropských porcelánek, holandské rodinné firmy Royal Tichelaar Makkum. Kořeny manufaktury sahají až do roku 1640 a je dodnes vnímána jako záruka kvality, vytříbeného vkusu, prvotřdínoho zpracování a kreativity.
 
Výstavní projekt Tableware představuje kolekce předních současných designérů a umělců, kteří využili potenciálu manufaktury a nechali vzniknout unikátním až sběratelským kolekcím a kouskům. Hella Jongerius, Jurgen Bey či  Studio Job.
Vedle těchto kolekcí budou v rámci výstavy Tableware představeny také limitované edice Křehký 2011. Váza holadského designéra Richarda Huttena Camoufleur a jídelní set Daniela Piršče Panathenai.
 
V kolekci majolikových talířů a váz Helly Jongerius Non – temporary jsou použity klasické tvary, které manufaktura vyráběla v období let 1700 - 1890 a jsou typickým produktem. Jednoduché tvary využívající techniku majolikového dekoru, tedy malby do tenké vrtsvy glazury. Hella Jongerius dekorovala talíře jen z části, čímž dosáhla unikátních efektů a dekorů. Celá kolekce působí lehce a nadčasově, je spojnicí mezi histrií a současným přístupem k majolice.
 
Pro každoroční milánskou jarní přehlídku toho nejlepšího ze světového designu - Salone del Mobile vznikla kolekce Still Life kontroverzního studia Job. Royal Makkum vyzvalo několik umělců ke spolupráci, kdy zadáním bylo využití tradičních tvarů v novém kontextu. Studio Job si vybralo archetypální kousky z nabídky porcelánky. Klasický džbán, svícen, hodiny či dózu a ruční malbou, vtipným dekorem jim vtiskly zcela nové příběhy.
 
Velmi konceptuální byl přístup holandského studia Makking&Bey. Jurgen Bey pečlivě studoval klasické ručně malované dekory, keré se na holandských talířích, kachlích, vázách či misách objevují již po staletí a jejich kombinací vytvořil nekolikavrstvé, jemné dekory. Každý kus nápojového setu je pojmenovám minutami, strávenými při jejich dekorování. Kolekce tedy nese příznačně název Minutes Tea – Set.
 
Výstava Tableware presentuje také několik solitérních produktů Tichelaar Makkum. Big White Pot Helly Jongerius, ručně lepenou bisquitovou vázu s histrizující pečetí – odkazem na keramiku 14. Století, nebo MaMa vázu Rodericka Vose,  jehož inspirace organickými strukturami a fascinace klonováním a opakováním je zřejmá.
 
Křehký v rámci Tableware představuje kompletní jídelní set Panathenai z dílny Daniela Piršče. Jídelní servis je nejen velkým designérským tématem, ale i poklonou přátelství a bohatství života. O průvodu borců na počest bohyně Atény při olympijských hrách zvaném Panateikos je možné říci přesně to samé. V servisu Daniela Piršče se tak konečně obě poklony setkávají. Pražskou premiéru má také čtyřváza Camoufleur holadského designéra Richarda Huttena, která byla presentována na červnovém Festivalu Art Designu Křehký Mikulov. Camoufleur má několik vrstev, na sobě nese šest slov a je plná skrytých
významů. Otáčením jednotlivých váz se slova skládají do vět jako například: Miluji tě navždy. Některé věty jsou
zvláštní, některé jsou vtipné. Pokud se ze sousoší váz vyjme jedna váza, objeví se na ní skrytý vzor navržený Normanem Wilkinsonem. Příběhy vám vznikají před očima.
 
 
 
 
Tableware
28. 9. – 21. 11. 2011
 
Koncept a výběr předmětů: Jana Zielinski, Jiří Macek
Architektura výstavy: Jan Rosický
Grafický design: Martina Černá / Imagery
Managerka galerie: Silvie Luběnová
 
Partner výstavy:  Velvyslanectví Nizozemského království v Praze
Partneři galerie: Vueve Cliquot, Nespresso, Club Mate
 
Otevírací doba:
St – Čt 10:00 – 20:00
 
Vstup zdarma, všechny exponáty jsou prodejné.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.