Share |

Vánoce a jejich tváře

foto Paloma Parrot

 
Vánoce jsou po celém světě spojeny s tradicemi a za nimi stojí lidé, kteří je udržují a umožňují jejich předávání z generace na generaci. Co kromě těch nejznámějších tradic, jako je stromeček a cukroví, mohou Vánoce ještě znamenat?
Aby přinesla trochu jiný pohled na tradice a jejich tváře, oslovila značka Nikon německou fotografku Palomu Parrot a vznikla tak série fotografií nazvaná Faces of Christmas, tedy Tváře Vánoc. Paloma Parrot je německá fotografka sídlící v Dortmundu. Sdílí svůj pohled na svět před objektivem více než 20 let. Je známa svým minimalistickým, grafickým stylem a dodržováním pravidla „méně je vždycky více“, jak se můžete přesvědčit na jejím instagramu.
V jednotlivých zemích tuto sérii obohacují také místní fotografové, v Česku k ní přispěla ambasadorka Nikonu Alžběta Jungrová, a to třemi fotografiemi ze své séri nazvané jednoduše Tradice.

 
V našich končinách jsou Vánoce nejen o Štědrém dni, ale také o mnohých tradicích, které mu předcházejí již několik týdnů a také následují ještě v průběhu velké části zimy. Především musí proběhnout výlovy rybníků, aby měla každá rodina možnost pořídit si živého kapra pro svoji sváteční tabuli. 6. ledna se pak slaví Tři králové, svátek spojený katolickým zvykem psát posvěcenou křídou na dveře domů a chlévů zkratka K † M † B † jako formule požehnání. Původní text zní Christus mansionem benedicat – Kristus ať obydlí žehná – po celý rok, proto se za třetí křížek píše letopočet. Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici, tj. Otce, Syna a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka „plus“ mezi iniciálami. Dnem tří králů také začíná období masopustu, trvající do tzv. popeleční středy. Během masopustu tradičně probíhají taneční zábavy, zabijačky a často také svatby a vrcholí průvody masek. „Soubor tradice jsem začala fotit vloni a ráda bych v něm pokračovala. Tradice pro mne znamenají předávání kultury, zvyků a mravů po generace. Definují, odkud pochazíme, a umožňují nám nést si s sebou zkušenosti našich předků. V současnosti spíše mizí a proto mi připadá důležité, je uchovat a stále si je připomínat. Koneckonců jsou součástí nás samých,“ říká o fotografiích autorka Alžběta Jungrová.
 
 
 
Vrchní pekař Mike Wallace z britského Shipston-on-Stour každoročně již 14 let připravuje sváteční dorty a koláče. Přípravy na Vánoce pro něj začínají již v září. Různé druhy vánočních dortů a pudingů se pečou v malých dávkách ráno, odpoledne se pak dokončují ručním zdobením a na druhý den jsou odleželé a připraveny k rozvozu. Pro Mika znamenají Vánoce především dělání radosti ostatním, hlavně ho těší, když se zákazníci každý rok vrací pro jeho vánoční dort s polevou, za který dostal ocenění.

 
Nejen u nás, ale i ve většině dalších zemí, kde jsou Vánoce váženou tradicí, je jejich nedílnou součástí vánoční stromek. Nejinak je tomu v Dánsku. Zdejší pěstitel vánočních stromků Anders Larsen a jeho žena pracují přes týden jako právníci v Kodani, o víkendech se pak starají o svoji farmu vánočních stromků, kterou si pořídili před dvěma lety. Pomáhá jim celá rodina a právě v tom vidí Anders skvělou příležitost pro společně strávený čas.   

 
Finsko, to jsou mimo jiné sobi, které si většina světa spojuje se sáněmi Santy Clause. Upi Virkkula se o takové stádo stará ve finské Salle už téměř 20 let. Jeho Salla Reindeer Park je pro návštěvníky unikátní možností zažít trochu odlišnou tvář Vánoc, v náruči nádherné laponské přírody. Vrcholem zdejší vánoční sezóny je tradiční závod sobů, Upi vás ale klidně vypraví i na výlet za majestátní polární září.

 
Julie Tuner z britského Yorku již 18 let sbírá zkušenosti s výrobou klasických houpacích koníků a za tu dobu se stala mistryní svého řemesla. Vyrábí také sedla a uzdy na míru pro všechny milovníky této tradiční hračky. Objednávky na koníky jako vánoční dárky jí chodí každoročně již od března, mají o ně zájem rodiny, které si přejí věnovat nadčasový dárek. Často si také lidé nechávají restaurovat kousky ze svého dětství, které si chtějí nechat, nebo naopak darovat zase svým dětem či vnoučatům. Zajímavostí určitě je, že podle Julie chtějí někteří lidé dovnitř koníka vložit nějaké upomínkové předměty nebo fotografie, jako do časové schránky.

 
Osmnáctiletý Tom Count pracuje během Vánoc jako produkční asistent ve společnosti Santa Sacks, kde vytváří originální potisky na retro jutové pytle a zboží. Díky němu je na každém dárkovém pytli jméno obdarovaného, pak pytel naplní dárky, převáže mašlí a zajistí, aby doraz na místo určení právě na Štědrý den. Pro Toma je jeho práce možností šířit kouzlo Vánoc pomocí těchto krásných dárků na míru. Líbí se mu, že je součástí tradice kupování pytlů dětem, které jej pak používají rok co rok.  

 
Třiačtyřicetiletý Daniel Aust z německého Hochdorfu je hračkářem, který už 11 let pracuje v Hračkářství Bratří Grimmů. Kombinuje svoji kreativitu a řemeslnou zručnost při ruční výrobě hraček, které jsou z přírodního dřeva. Díky tomu jeho výtvory vydrží dlouhé roky a mohou se předávat mezi generacemi. Pro Daniela je výroba hraček způsobem, jak přinášet dětem na Vánoce velkou radost, protože hraní si je důležitou součástí dětství. Líbí se mu poslouchat krásné příběhy zákazníků, kteří dětem koupili dřevěné hračky jako tahací vláček nebo kostky a mohli je pozorovat, jak si s nimi poprvé hrají.
V komentáři k pořízené sérii snímků Paloma Parrot říká: „Jako portrétní fotografka potřebuji vybavení, které nabízí fenomenálně přesné rozpoznání objektu a vynikající výkonnost, abych měla potřebnou svobodu pro vyjádření příběhu mého objektu prostřednictvím pouze jednoho těla fotoaparátu a objektivu. Oba objektivy, které jsem použila při této akci, nabízely všestrannost pro zachycení intimních portrétů s umístěním fotografovaných osob do středu jejich pracovních prostředí a vizualizaci jejich role na tvorbě vánoční atmosféry.“
Paloma Parrot pořídila snímky s využitím nové špičkové digitální jednooké zrcadlovky Nikon formátu DX, přístroje D7500, a následujících objektivů NIKKOR:
 

  • AF-S DX NIKKOR 16–80 mm f/2,8–4E ED VR: Tento výkonný a všestranný objektiv se zoomem formátu DX snadno pokrývá ohniskové vzdálenosti od širokoúhlého objektivu až po teleobjektiv a je tak vhodný pro většinu fotografických situací – od intimních portrétů až po cestovatelskou fotografii. Působivá redukce vibrací Nikon uchovává vysokou ostrost snímků a nízká hmotnost těla objektivu přispívá k jeho dobrému vyvážení na fotoaparátu
  • AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4G Tento objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností 50 mm a vysokou světelností nabízí světelnost f/1,4, která je ideální pro fotografování za nízké hladiny osvětlení nebo pro získání malé hloubky ostrosti. Objektiv je rovněž vybaven exkluzivním ultrazvukovým zaostřovacím motorem Nikon (SWM) pro rychlé a tiché automatické zaostřování

 
Fotografové, kteří se inspirují sérií „Tváře Vánoc“ a budou chtít experimentovat a rozvíjet své fotografické schopnosti v oblasti portrétní fotografie, mohou využít slevové akce na objektivy NIKKOR
Pokud vás fotografie inspirovaly k pořízení nového portrétního objektivu pro svou zrcadlovku Nikon, nebo jako dárek k Vánocům, máte teď skvělou šanci výrazně ušetřit. Na vybranou techniku Nikon totiž probíhá až do 31. 1. 2018 akce Zimní cashback, což znamená, že z ceny techniky dostanete část zpět. Více informací najdete na https://www.nikoncashback.cz/cs.
 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.