Share |

V Praze se otevřel Les vzpomínek, první hřbitov s památečními stromy

foto Les vzpomínek

2. června 2015 se slavnostně otevřel první český přírodní hřbitov, kde je možné ukládat popel zemřelých ke kořenům památečních stromů. Les vzpomínek vznikl jako součást hřbitova v pražských Ďáblicích. Za unikátním projektem stojí Správa pražských hřbitovů a nezisková organizace Ke kořenům.
 
U vstupu do Lesa vzpomínek dnes ředitel SPH Martin Červený a Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro sociální oblast a školství symbolicky zasadili jako symbolickou přírodní bránu dva stromy, čímž tento hřbitov slavnostně otevřeli.
 
Nápad vytvořit přírodní pohřebiště vznikl před dvěma lety. Jak říká Červený:
,,Uvědomujeme si, že nestačí naříkat nad úpadkem pohřebních rituálů a nezájmem Čechů o své předky. Chceme to změnit tím, že pozůstalým nabídneme nové možnosti rozloučení, prostor, který jim usnadní smířit se se ztrátou blízké osoby, přátelský prostor pro vzpomínání. Les vzpomínek je pokusem o humanizaci pohřbívání a hřbitovů.“
 
V lese o velikosti 2 hektarů si budou moci lidé vybrat strom a pronajmout si pod ním místo pro uložení popela. Ukládání bude možné v biologicky rozložitelných urnách nebo vsypem do jamky. V Lese vzpomínek nebudou žádné náhrobky, jména zemřelých ponesou dřevěné cedulky na kmenech stromů. Cena pronájmu takového hrobového místa bude zhruba odpovídat nájmu za běžný urnový hrob. Nájemcům těchto hrobových míst však navíc odpadnou náklady na pořízení hrobových zařízení z kamene, protože funkci pomníků na tomto pohřebišti přebírají živé stromy.
 
 
Rozloučení pod širým nebem
“Les vzpomínek jsme vytvořili jako alternativu ke smutečním síním. Obřady v krematoriích totiž řada lidí považuje za chladné a neosobní.” uvedla Monika Suchánska z organizace Ke kořenům. V Praze narůstá počet kremací bez obřadu, je jich více než 6000 za rok. V současnosti tak každý druhý pražský zemřelý nemá žádné poslední rozloučení.
 
V Lese vzpomínek se obřady budou konat pod korunami stromů. Průvodkyněmi Lesem vzpomínek i přípravami obřadu jsou poradkyně pro pozůstalé z organizace Ke kořenům. “Snažíme se podporovat zapojení rodiny a přátel do tvorby posledního rozloučení, aby se stalo jedinečnou oslavou života zemřelého,” vysvětluje Blanka Dobešová. První obřady se zde uskuteční již v prvním červnovém týdnu.
 
V sobotu do lesa nebo na hřbitov?
Svůj památeční strom si zájemci mohou vybrat již během svého života. Proto budou probíhat v Lese vzpomínek pravidelné sobotní prohlídky. “Své místo si tu s manželem chceme vybrat už předem, abychom po smrti nezatěžovali děti. Manžel je ornitolog, takže uvažujeme o ptačí třešni,” řekla sedmdesátiletá paní Anežka, která oceňuje i to, že péči o hrobové místo v Lese vzpomínek přebírá příroda. Aby se zachoval lesní charakter místa, je možné přinášení pouze živých květin bez obalů a stuh, ty umělé jsou zcela zakázány.
 
 
Web:
www.lesvzpominek.cz
www.kekorenum.cz
www.hrbitovy.cz
 
 
Další vyjádření zájemců o památeční strom v Lese vzpomínek
 
"Prababička nesmírně ráda chodila do přírody, máme sice rodinný hrob, ale zrovna ona by určitě nechtěla být pod chladným kamenem. Bylo nám také jasné, že pro ni vybereme lípu. Když pro nás prababička pekla buchty, nechávala těsto kynout ve velké míse z lipového dřeva a ta je teď takovým rodinným pokladem."
- paní Hana, asi 35 let, maminka dvou dětí
 
"Popel své ženy mám doma již několik let, se syny jsme nevěděli, kam jej dát, protože moje žena byla takový svobodný, přírodní člověk. Když jsem se o Lese vzpomínek dozvěděl, hned jsem věděl, že to je pro ni to pravé místo. Tady by se jí líbilo. A já tu jednou také moc rád spočinu."
- pan František, 80 let
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.