Share |

V Praze a Plzni se poprvé objeví polská performerka Aurora Lubos

foto: pořadatel akce

Ve dnech 16. - 19. září 2017 se v Praze a Plzni poprvé objeví výrazná polská performerka a choreografka Aurora Lubos se svým posledním představením Witajcie/Welcome založeném na zkušenostech z uprchlických táborů.

 
Aurora Lubos se představí 16. září nejdříve na festivalu Riot over River 2 - společně proti rasismu! v přednášce o fungování uprchlických táborů a polském kontextu uprchlického tématu. Později téhož dne odehraje své představení na náplavce v (A)void Café u galerie Mánes. 17. září zahraje své představení v Divadle na půdě pražského Cross Clubu v rámci komponované benefiční akce na Organizaci pro pomoc uprchlíkům. 19. září se pak objeví v programu Mezinárodního festivalu Divadlo 2017 v plzeňské Moving Station.
 
Představení Aurory Lubos pohybující se na hranici mezi tanečním divadlem a performancí bylo pro mě rozhodně nejsilnějším zážitkem z Polské taneční platformy a jedním z nejintenzivnějších divadelních zážitků poslední doby celkově. Witajcie je osobní scénickou reakcí Aurořiny zkušenosti ze slovinských hranic, kde byla pomáhat uprchlíkům. Jedná se o reflexy extrémně emočně a empaticky vyspělého člověka, který má bytostný zájem v člověku samotném, který se nezaměřuje na barvu pleti, náboženské vyznání, …, ale na existenční situaci, v nichž se člověk ocitá a empatické pouto, které mu - v případě uprchlíků, tak tragicky chybí - o to víc v polském kontextu stále silnějších projevů nacionalismu a nekompromisní lidské segregace.”
 
Aurora Lubos je nezávislá polská umělkyně a performerka spojená s městem Gdaňsk a současnou britskou taneční scénou. Je autorkou řady silných, originálních sólových představení, které hovoří se zabývají palčivými tématy dneška (např. o domácím násilí). Aurora Lubos působila mimo jiné s Dance Theatre Gdaňsk, Dada von Bzdülöw a divadelní skupinou Zak Club. Od roku 2000 pracovala prestižní britské skupina Vincent Dance Theatre, se kterou hostovala ve Spojených státech amerických, Kanadě, Itálii, Německu, Španělsku a Skotsku. Spolupracovala také s Avi Kaiserem, Leszkem Bzdylem, Melissou Monteros nebo Tatianou Baganowou.
 
Nyní se poprvé ukáže v České republice s představením, které sbírá veliké ohlasy, jak po stránce formální a estetické, tak i pro svůj akcent současného tématu hodnoty lidského života, existenciální tísně a nárůstu xenofobních pocitů.
 
16. 09. 14:30 Mayapur pokojíček Mezi vodami 35, Praha 4
16. 09. 20:30 (A)void Café Rašínovo nábřeží, Praha 2 náplavka - u Mánesa
17. 09. 20:00 Divadlo na půdě - Cross Club Plynární 23, Praha 7
19. 09. 20:00 Moving Station Koperníkova 56, Plzeň


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.