Share |

UpHistory: Staňte se spolutvůrci kolektivní paměti

 
„Denně odchází ze světa spolu s lidmi i mnoho zkušeností, informací a znalostí. Historie se tak ztrácí v nenávratnu. Ne ta obecná, veřejná, nebo národní, ale osobní, individuální a lokální. A čím dříve ji začneme uchovávat, tím lépe, protože i detaily mají svou roli a důležitost,“ popisuje ideu nového projektu UpHistory jeho zakladatel a mecenáš Robert Küther.
Globální archiv na dosah ruky
UpHistory je unikátní aplikace pro ukládání historických fotografií, dokumentů a videí na časové ose. Dokumenty lze uložit i dohledat na základě času, místa nebo uživatele. Ale nejen to. Za jejím vznikem stojí především sdílená touha k vytváření kolektivní paměti.
„Historie i fakt, že se již nedá znovu zažít, mě fascinovaly od dětství. Často jsem myslel na to, jak ji oživit. Před časem jsem skenoval dědictví svých prarodičů a říkal si, že mnohé z těch dokumentů by určitě zajímaly více lidí. S tím přišla myšlenka na jejich zveřejnění, následovaná otazníkem „kde a jak“?“, popisuje Küther podnět vedoucí ke vzniku aplikace spojující prvky sociální a geolokační sítě.
Co UpHistory nabízí
UpHistory má být dle slov Küthera archiv doslova čehokoliv. Není určena jen pro zájemce o historii, ale pro každého, kdo chce něco dohledat či uveřejnit. Od knih až po vstupenky do kina. „Pokud máte doma lístky na koncert, jízdenky, vstupenky, fotky z nějaké akce, nahrajte je na UpHistory a sdílejte svou paměť s ostatními!“, vyzývá Rober Küther s upřesněním, že historii zde definuje pouze právě uplynulý okamžik.
Uživatelé mohou vyhledávat dokumenty podle pozice na mapě a času pořízení, publikovat či pro soukromé účely uložit dokumenty v nezměněné velikosti díky nabídce neomezeného prostoru, sledovat profily ostatních uživatelů, podílet se na mapování historie města a místních událostí, přidávat příspěvky ke stránce místa nebo události, toulat se historií a časem.
Kde hledat a co čekat
Kromě webových stránek uphistory.com dostupných v české, anglické, německé a polské verzi je možné novinky sledovat i na Facebooku a Twitteru.
„Momentálně je aplikace v pilotním provozu a uživatelská základna není ještě rozsáhlá, nicméně postupně sbíráme data proto, aby zde bylo možné nalézt co možná největší množství historických informací, které si mezi sebou uživatelé prostřednictvím aplikace sdílí,“ říká vedoucí vývojového týmu Radek Kovalíček.
„Chceme spojovat lidi, kteří sdílejí zájem o historii i o společnou minulost,“ dodává Robert Küther. „Leží vám doma dokumenty, fotky, vzpomínky po příbuzných nebo vaše vlastní a nevíte, co s nimi? Rádi byste zdigitalizovali archivy, ale nemáte na to čas? Pošlete mi je! Já ten čas mám a zadarmo vám dokumenty zdigitalizuji a vrátím!“
Zájemci o digitalizaci či případní dárci jakýchkoliv historických dokumentů (a historie začíná dneškem) mohou psát na email info@uphistory.com.
www.uphistory.com, www.facebook.com/uphistory
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.