Share |

TV: Dnes večer poběží dokument Doba měděná, reportáž z prostředí zambijských dolů

Doba měděná
Doba měděná

Česká televize odvysílá ve středu 21. prosince ve 23 hodin na programu ČT2 dokumentární film Doba měděná režiséra Ivo Bystřičana. Snímek vznikl v prostředí zambijských dolů, kde se štáb pokusil zmapovat dopady opatření světových bankovních institucí. Film vznikl v koprodukci CEE Bankwatch Network a společnosti Hypermarket Film, která stojí za dalšími úspěšnými dokumenty – například Český sen a Český mír režisérů Vítka Klusáka a Filipa Remundy, Vše pro dobro světa i Nošovic Vítka Klusáka nebo Pod sluncem tma Martina Marečka. Dva posledně jmenované filmy byly nominovány na Nejlepší dokument v Cenách české filmové kritiky.

Český dokumentární štáb se vydal do Zambie na tři týdny, aby prozkoumal situaci v regionu Copperbelt – těžařské oblasti v jedné z nejchudších zemí světa. Takzvaný africký socialismus, který zde nastal po osvobození od Velké Británie, skončil na počátku devadesátých let. Tehdy došlo k privatizaci jediného podstatného vývozního artiklu Zambie – mědi, z jejíhož prodeje stát financoval veřejné služby. Doly koupily západní korporace a život v Zambii se výrazně proměnil.

Dvoučlenný štáb v rámci natáčení proniká do domácnosti bývalého odboráře, který mu poskytuje útočiště před všímavou policií, která dokumentaristy pečlivě monitoruje, či mezi ilegální horníky, kteří bez veškeré techniky na vlastní pěst dotěžují zbytky rudy v dole, který již důlní korporace uzavřela. Natáčení bylo riskantní, proběhlo totiž necelý týden poté, co v dole střílela po hornících bezpečností agentura a několik jich vážně zranila.

Filmařům se v Zambii podařilo sejít se s významným ekonomem Johnem Lungu, jenž je profesorem na Copperbelt University. Spolu s britským ekonomem Alastairem Fraserem vydal před časem knihu From Whom The Windfalls, ve které podrobuje důkladné analýze průběh privatizace zambijských dolů. John Lungu v knize i filmu nešetří kritikou vůči procesu privatizace a způsobu podnikání nových vlastníků dolů, mnoha evropským ekonomům navzdory.

Film se však kvůli neustálému zatýkání policií či přerušování bedlivými občany mění v nevytěžitelnou reportáž. „Důlní manažeři se natáčení pečlivě vyhýbali, zaměstnanci dolů se báli mluvit a zbývali nakonec jen ti, co o práci v nich již přišli. Natáčení mělo nečekanou dohru v lucemburském sídle Evropské investiční banky. Manažerům zodpovědným za rozvojové půjčky těžařským korporacím v Zambii jsme pustili pořízený materiál. To mělo překvapivé vyústění,“ řekl režisér filmu Ivo Bystřičan.

Doba měděná není odtrženým cestopisem či drastickou zkazkou o utrpení. Namísto toho zkoumá, jaký vliv mají na vzdálenou Zambii evropské peníze. V rozvojových půjčkách se sem vlévají finanční zdroje evropských daňových poplatníků skrze instituce EU, jíž je i Evropská investiční banka. „Film nepostuluje privatizaci jako zlo, ale přináší bohatý materiál k zamyšlení, jak má privatizace vypadat, aby lidem přinesla užitek,“ sdělil Petr Hlobil z CEE Bankwatch Network, která film koprodukovala.

Režisér filmu Ivo Bystřičan je studentem posledního ročníku katedry dokumentární tvorby na FAMU. Jeho předchozí film Trvalé bydliště Praha zkoumající strategie přežití bezdomovců v hlavním městě se účastnil festivalů v Číně, Izraeli, Španělsku či Moldávii. Kameraman Jiří Málek natočil úspěšné dokumentární filmy Zdroj, Hry prachu a Javor 98 v režii Martina Marečka. Hlavní kameru vytvořil u filmů Psych 9 a Graffitti. Dramaturg Martin Mareček, jenž na filmu Doba měděná rovněž podílel jako střihač, absolvoval FAMU filmem Hry prachu, který získal ceny na MFDF v Jihlavě, IFF ECOCINEMA v Řecku, IFF Fairport. Jeho další film Zdroj získal přes dvacet ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Jeho posledním filmem je divácky úspěšný Auto*mat.

Dokumentární film Doba měděná vznikl v koprodukci CEE Bankwatch Network a Hypermarket Film, s.r.o. Tato společnost dosud vyrobila dokumentární filmy Český sen, Český mír, Vše pro dobro světa i Nošovic nebo Pod sluncem tma.
 
Trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=Oj0vQ-vOJLY
 
Režie: Ivo Bystřičan
Dramaturgie a střih: Martin Mareček
Námět a scénář: Ivo Bystřičan, Martin Mareček
Kamera: Jiří Málek
Kontaktní zvuk: Ivo Bystřičan
Mix zvuku: Václav Flegl
Produkce: Tereza Horská
Producenti: Hypermarket Film, s.r.o., CEE Bankwatch Network
Sales: Hypermarket Film s.r.o., Kubelíkova 27, 130 00 Praha 3, Czech Republic,
E: email@hypermarketfilm.cz

Česká republika, 2010, 52 minut, 16:9
 

Kdysi měla jedna nuzná a zadlužená země hodně mědi. Všichni v té zemi z ní něco málo měli. Pak se najednou za měď neplatilo dobře jako dřív. Kdosi té zemi poradil, aby doly
prodala. A stalo se. Nato se zase měď prodávala dobře, jenže většina peněz už putovala do kapes za hranice. Nesmysl? Blesková dokumentární inspekce do Zambie rozplétá absurdní příběh o globální ekonomice, v němž svou roli skrze své evropské peníze hrajete i vy.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.