Share |

Tip na výstavu v Paříži: Kdo je ten druhý?

Otherness I is someone else.
Tomoko Sawada
foto: © Tomoko Sawada

Kdo jsem? Kdo je ten Druhý – ta druhá bytost, která je mojí součástí?
 
Otázka Jinakosti je univerzální a ovlivňuje naše chování, vztahy se světem i pochopení naší vlastní identity. Již 22. Výstava v Espace Culturel Louis Vuitton zavádí návštěvníka na cestu do jeho nejniternějšího středu – je to cesta do sebe, do neznámých krajin, expedice za identitou, která – od břehů toho, koho známe, až po objev toho Druhého, neustále posouvá hranice poznání a sebepoznání.
 
Přestože na výstavě zastoupení umělci pocházejí z různých zemí a sfér, všichni si nesou tuto existenciální otázku. Pierre Molinier, francouzský fotograf narozený v Agen v roce 1900, který zemřel v Bordeaux v roce 1976, využívá médium autoportrétu, prostřednictvím jehož zobrazuje svoje vlastní tělo v oděvu transvestity, čímž vyjadřuje svůj osobní kult oboupohlavnosti. Dílo Francescy Woodman je typické svými dramatickými obrazy těla, které je ‚rozbito‘ a vnímáno jako více celků, než se rozpíjí a mizí za svými vlastními díly.
 
Otázka těla a jeho vnímání je jedním z klíčových témat identity. Mladý izraelský umělec Gil Yefman dekonstruuje a transformuje populární kulturu formou antropomorfních pletených panenek, které odkazují na tender i na svébytný druh obscedantní terapie. Scénické kostýmy erformerka Leigha Boweryho prozrazují dílo člověka, který neustále hledá svých mnoho identit. V dvojitých autoportrétech se fotografka Tomoko Sawada stylizuje do několika ženských osobností jako prostředek humorné kritiky stereotypů japonské společnosti. Dílo Tal Mazliah, izraelské umělkyně, která vyrostla mimo mainstreamovou společnost v kibbutzu, má stěžejní téma: pestrý vesmír znetvořených obličejů a fantaskní sexuality.
 
Jinakost není jen generová otázka, ale také otázka kořenů, zpytování sociálních a politických aspektů našeho světa. Expresionistické kresby Rezy Hazareho, exilového umělce narozeného v Iránu a žijícího v Ázerbájdžánu, zobrazuje vícečetný a schizofrenní svět dvojitých a vícenásobných osobností. Kader Attia se naopak snaží sblížit dvě formy Jinakosti v obtížném kompromisu mezi přírodou a kulturou. Studenti Erica Poitevina z jeho ateliéru na francouzské národní výtvarné akademii ENSBA, dostali volnou ruku a podali jedinečnou výpověď o našem světě formou fotografie a videa. Svět, jak ho vidí oni, je společnost, kde Druhý je anonymní.
 
Všechna vystavená díla působí na návštěvníky jako výzva k imaginaci nových světů a idejí. Prostor výstavy je zároveň i prostorem k sebeobjevování toho Druhého v nás. Výstavní síň Culturel Louis Vuitton chce tento myšlenkový proces podpořit a proto uspořádala k výstavě bohatý doprovodný program.
 
Diskuze a performance
Cesta do vlastního nitra vždy vede k objevení toho Druhého – to je téma série diskuzí s názvem Improbable Encounters. Autorkou tohoto konceptu je filosofka Sophie Chassat. Jedná se v podstatě o dialog dvou osobností, jejichž profesní nebo osobní život je velmi ovlivněn jejich originálním viděním toho Druhého. Cyklus performancí, jehož spoluautorkou je kurátorka Agnès Violeau s cílem rozšířit původní dosah výstavy, nabídne návštěvníkům prostor pro seznamování se s tématem Jinakosti formou živých uměleckých ‚intervencí‘.
 
Program pro mládež
Výstavní prostor Espace Culturel Louis Vuitton má také pestrý program pro mladé lidi – workshopy (pro školní skupiny, neziskové organizace i pro veřejnost). Jedná se o interaktivní prohlídky výstavy s výkladem specializovaného kulturního mediátora, po nichž následuje kreativní workshop, který je zdarma. Termíny je nutné rezervovat. Po dobu výstavy tak mají děti možnost zúčastňovat se workshopů vedených umělci a krátkých tvůrčích kurzů, prostřednictvím nichž se mladým lidem srozumitelnou formou seznamují s konceptem Jinakosti. Termíny workshopů jsou 19.6., 24.7., 28.8. a 11.9. V termínu 8.-10.7. proběhne třídenní workshop. Kromě prohlídek s výkladem nabízí Espace Culturel Louis Vuitton také originální brožurku zprostředkovávající kulturu a umění celé rodině; rodiče a děti tak mohou objevovat výstavu svým způsobem, nezávisle na sobě.
 
Víkendové aktivity pro rodiny
Espace Culturel Louis Vuitton v neposlední řadě také nabízí víkendový doprovodný program k výstavě, který je cílen především na rodiny. Přijďte se dozvědět něco o moderním umění v prostředí naší ‚Kuchyně‘ – kreativního workshopu vedeného specializovaným kulturním mediátorem. Navíc se můžete každou neděli od 11 hodin přidat k ‚taneční‘ prohlídce výstavy, která je skutečně originálním způsobem jak zažít moderní umění prostřednictvím svého těla.
 
Espace culturel Louis Vuitton
60, rue de Bassano
101, avenue des Champs-Élysées
75008 Paris
T. +33 1 53 57 52 03
F. +33 1 53 57 52 32
espaceculturel@louisvuitton.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.