Svátky vaření, pardon Vánoc, se možná dají přežít právě hlavně kvůli dobrému jídlu. Ne, nemám na mysli stokrát omleté cukroví, břečku zvanou bramborový salát a banální řízek. Co třeba okoun pečený v banánových listech, chilli s ancho papričkami nebo kokosové krevety s grilovaným ananasem? Zkrátka něco extra, lehce pikantní a přitom uvařitelné i v šedivých Čechách. Kuchař Roman Dolejš, v současnoti šéf kuchyně v pražském hotelu Corinthia, procestoval půl světa a ve své kuchařce Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici nabízí na náš stůl speciality z Rakouska, Švýcarska, Bermud, Kajmanských ostrovů nebo třeba Kuby…budete se divit, jak snadno se to dá všechno uvařit! A pokud se někdo přece jen zaboha nehodlá vzdát české klasiky, pro toho je tu Jana Florentýna Zatloukalová, která v obsáhlé bichli Hovory s řezníkem bere vše, co se točí kolem masa, pěkně od podlahy. Obě publikace přitom nezapomínají na fakt, že lid se chce především bavit, takže kromě receptů a lákavých fotografií nabízejí i vtipné historky a postřehy kolem vaření.
Aby ovšem člověk nezůstal zapouzdřen ve vlastní kuchyni – portál gastronaut.cz, potažmo Gastronaut diář pro rok 2013 je užitečným průvodcem po všech akcích, co se za rok šustnou v celé ČR – od nejrůznějších ochutnávek, food festivalů, odkazů na kavárny, restaurace až po recepty. Zkrátka rady, tipy, plus klasické týdenní kalendárium, to se může hodit!
Roman Dolejš
Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici
Smart Press
(216 stran, 399 Kč)
Jana Florentýna Zatloukalová
Hovory s řezníkem /Kuchařka pro dceru z masa a kostí
Smart Press
(404 stran, 599 Kč)
Gastronaut diář 2013
Smart Press
(196 stran, 299 Kč)