Share |

Tip na článek: Harvard je on-line a zdarma. Přihlaste se!

foto Česká pozice / urb

Na serveru Česká pozice vyšel článek o fenoménu, který může znamenat revoluci ve vzdělávání.
"Prestižní americké univerzity sázejí na vzdělávání po webu. Lze nahradit klasické přednášky postavené na dialozích profesorů se studenty?" ptá se autor Petr Matějček.
 
Zmíním-li v přítomnosti svých vrstevníků zkratku MMORPG, nastane moment, jenž golfista Roy McAvoy ve filmu Zelený svět popsal slovy „pukrle bohu“. Jako by se na okamžik zastavil čas, oni na pár milisekund zatrnou a jejich mysl odcestuje do paralelních světů. Třeba do World of Warcraft, kde naposledy se svými kamarády vyvraždili bandu elfů, do fantasy říše Ultima Online či středověké země Lineage II – prostě na všechna ta místa, kde v minulosti rádi hráli takzvané Massive-Multiplayer Online Role-Playing Games, tedy on-line počítačové hry o více hráčích, které se dnes těší nevídané popularitě.
Kdybych si ale před nimi posteskl, že zrovna nemám čas na pivo, poněvadž mě večer čeká několikahodinová seance MOOC, pravděpodobně by na mě zírali jako vegetarián na hovězí tatarák. Přitom jsou Massive Open Online Courses, tedy vyučování on-line, tím možná nejzajímavějším internetovým trendem současnosti.

 
Slovem revoluční nedávno označily univerzity Harvard a Massachusetts Institute of Technology (MIT) svůj nový projekt. Svatostánky amerického školství budou společně prostřednictvím internetu nabízet on-line vzdělání úplně každému a zadarmo. Projekt, jenž odstartuje na podzim, se jmenuje edX a zmíněné vysoké školy do něj investovaly šedesát milionů dolarů.

Celý článek si přečtete zde na České pozici.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.