Share |

Svět knihy Praha se zaměří na komiks

A. Jodorowsky, foto pořadatel akce

 
 

 
Svět knihy Praha se zaměří na komiks, od Japonska po Finsko.
Hlavní hvězdou bude Alejandro Jodorowsky
 
Komiks už dávno neznamená jen příběhy pro děti. Organizátoři mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha si toho jsou vědomi, proto si komiks zvolili pro 24. ročník jako jedno z hlavních programových témat. Fanoušci komiksové literatury tak budou mít jedinečnou příležitost setkat se s komiksovými autory: Jaromírem 99, Karlem Jerie, Nikkarinem, Vojtěchem Maškem, Lucií Lomovou, Pavlem Čechem či autorem Čtyřlístku Jaroslavem Němečkem. Ze zahraničí dorazí silná delegace německy mluvících autorů v čele s Reinhardem Kleistem, dále pak Francouzka Catel Muller či Finka Kati Närhi. Především však Svět knihy v Praze přivítá legendárního filmového a komiksového tvůrce Alejandra Jodorowského. Nejen za komiksem se na Svět knihy Praha můžete vydat od 10. do 13. května na Výstaviště v Holešovicích.
 
„Komiks je žánr, který vyjadřuje věci jinak – a někdy i lépe – než klasická literatura,“ vysvětluje volbu komiksu jako letošního důležitého tématu ředitel Světa knihy Radovan Auer. Program byl připraven ve spolupráci s Centrem pro studia komiksu a vydavatelstvími kvalitních komiksů, jako je CREW, Meander, Comics Centrum nebo Argo.
 
V rámci Světa knihy Praha vznikne v Průmyslovém paláci celá komiksová zóna, jejíž součástí budou dva programové sály a také specializovaný obchod, jenž nabídne kompletní českou komiksovou produkci a výběr toho nejlepšího ze zahraničních komiksů.
 
Svět knihy Praha také připomene pomyslných 170 let domácího komiksu. Klíčovou roli pak sehrají dva projekty. Osmdesát let letos slaví Rychlé šípy a při té příležitosti se více než padesát současných autorů pustilo do remaku tohoto legendárního seriálu. Díky tomu tedy bude nejen připomenuta legenda, ale budou představeni i aktuální tvůrci. Spojnicí s druhým hlavním tématem veletrhu, jímž je „Převratné 20. století“, jsou komiksová zpracování vzpomínek pamětníků v rámci projektu Paměť národa. O své zkušenosti se tak podělí Tomáš Hodan, Karel Osoha a Tomáš Kučerovský, spoluautoři komiksové knihy Totální nasazení, v níž zpracovali příběhy žen z pracovních táborů. Besedy ještě představí například fenomén manga, erotiku v komiksu či naopak pozapomenutý kreslený seriál o Punťovi, který byl oblíbeným časopiseckým hrdinou předválečných dětí. V tomto kontextu v programu samozřejmě nemůže chybět ani Jaroslav Němeček, tvůrce věhlasného Čtyřlístku.
 
 
 
 
Na veletrhu budou uvedeny i ty nejaktuálnější a nejzajímavější projekty současného domácího komiksu – příběhy hrdinů z heydrichiády, bratrů Mašínů či zpracování nedávné kuřimské kauzy.
 
Zájemci se budou moci setkat s osobnostmi současného komiksového světa. Hlavní hvězdou bude chilsko-francouzský avantgardní filmař a komiksový scenárista Alejandro Jodorowsky. „Je hvězda a také mystický umělec. Je to čest, že přijal naše pozvání setkat se poprvé s českými čtenáři,“ podotýká k jeho návštěvě Guillaume Basset, dramaturg festivalu. Do kinematografické historie se Jodorowsky zapsal westernovým snímkem El topo nebo kultovní Svatou horou, v nichž si i zahrál. Ve filmu stejně jako v komiksu ho ovlivnil jeho příklon k surrealismu a zájem o mystično, který se projevuje i v jeho vlastní terapeutické nauce – psychomagii. V komiksové tvorbě je významná jeho spolupráce s francouzským kreslířem Moebiusem. Fanoušci jej znají díky rozsáhlému cyklu ze světa Incalu (Incal, Kasta metabaronů, Technokněží). Do své imaginace bez hranic vtáhl Jodorowsky české čtenáře komiksů také v portrétu mocného renesančního rodu Borgia nebo v duchovním tibetském příběhu Bílý Láma.
 
K dalším hostům patří mimo jiné překladatelka manga komiksů Anna Křivánková, spoluautorka knihy Planeta Nippon o japonské popkultuře (včetně komiksu), za niž byla v letošním roce nominována na cenu Magnesia Litera. Ženskou komiksovou stopu na Světě knihy Praha zanechá i Francouzka Catel Muller, spoluautorka grafického románu o pařížské múze Kiki z Montparnassu, a Finka Kati Närhi, které u nás vyšel duchařský příběh Agnes a sedmý host.
 
Tradiční projekt Das Buch, prezentace německy psané literatury Německa, Rakouska a Švýcarska, tentokrát přiváží především komiksové autory v čele s Reinhardem Kleistem. Ten představí svůj poslední komiks o Nicku Caveovi formou velkoplošného kreslení v doprovodu živé kapely.
 
Vše, co pojem komiks zahrnuje, přiblíží nejen řada hostů a pořadů, ale i několik komiksových výstav.
 
Svět knihy Praha proběhne od 10. do 13. května 2018 na Výstavišti Praha.
Více informací na www.svetknihy.cz
Facebook: www.fb.com/svetknihypraha
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.