Share |

Soutěž mladých návrhářů Start-up uzavřela třetí ročník Prague Fashion Weekendu

foto: Petr Flíček

Prague Fashion Weekend se konal ve dnech 12. – 16. 9. 2012 na Hradčanském náměstí a dalších místech Prahy. Fashion stan v průběhu akce navštívilo více než 12 tisíc návštěvníků, doprovodný program PFW dalších 3 tisíce osob. PFW předvedl zajímavý mix aktuálních kolekcí od stálic českého návrhářství i vycházejících talentů doplněný komerčními a luxusními značkami. Návštěvníci akce se tak mohli inspirovat na nadcházející sezóny v kreativní atmosféře plné přátelských setkání a emocí.

Vítězkou soutěže START-UP se stala studentka Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě Maja Božovi. Talentovaná návrhářka tak získala finanční odměnu ve výši 100.000 Kč. Vítězem kategorie oděvní doplněk bylo vyhlášeno designérské duo Lucie Jelínková a Monika Nováková z VŠUP tvořící pod značkou AWKWARD. Návrhářky přebraly šek v hodnotě 50.000 Kč. Cenu Maybelline za nejpestřejší kolekci si odnesla Miroslava Vokounová.

Jednou z napjatě očekávaných událostí letošního PFW byla přehlídka Jakuba Polanky, který se v České republice formou přehlídek příliš neprezentuje. Jak uvedl na úvodní tiskové konferenci: „v Čechách nedělám mnoho přehlídek. Vadilo mi, že fashion shows dosud nebyly o businessu, ale působily spíše jako divadlo. Představení, které v lidech v lepším případě vzbudí emoce, ale pak už nic dalšího není. V týmu Prague Fashion Weekendu jsem našel osobnosti, které jsou tyto věci odhodláni změnit. Už nyní mohu říci, že jejich přístup je naprosto profesionální. Nemusím se starat o boty, o vlasy modelek, všechno je vyřešené. Pokud v nastoupeném trendu vydrží, do několika let sem začnou jezdit důležité osobnosti světové módy i nákupčí a Praha se tak stane jednou z vyhledávaných, zajímavých fashion design destinací.“ Přehlídka Jakuba Polanky naprosto zaplnila fashion stan, kvůli velkému zájmu se dokonce navyšovala kapacita sezení.

PFW poprvé v České republice představil koncept přehlídkového fashion stanu umístěného v atraktivní městské lokalitě. Koncept, který je využíván ve světových módních metropolích, jako jsou Londýn, Berlín apod. „Fashion stan je světově prověřený, funkční koncept. Pro profesionálně provedenou přehlídku je nezbytné zajistit výborné nasvícení a adekvátní scénu, stejně tak jako sehraný backstage tým a dostatečné zázemí. To se nám v rámci letošní změněné koncepce projektu podařilo zajistit a společně s kapacitou hlediště 600 osob na každou jednotlivou přehlídku tak odprezentovat aktuální módní kolekce širokému publiku i médiím“, uvádí Janina Šlemínová, ředitelka projektu PFW.

Prague Fashion Weekend během 4 dní prezentoval celkem 29 módních přehlídek. Předvádění zabezpečily týmy čítající téměř padesát modelek a modelů, mezi nimiž byli i světová topmodelka Jana Knauerová nebo model Šimon Kotyk, který má za sebou například přehlídky pro módní dům Dior. Jana i Šimon jsou zastupováni agenturou CZ Models. Margita Skřenková vedla tým deseti Maybelline vizážistek, tým REDKEN kadeřníků pracoval pod vedením Mirky Hajdové, světově uznávané hairstylistky žijící v Londýně.

Jako speciální host z Mercedes-Benz Berlin Fashion Week se představil talentovaný návrhář Marcel Ostertag a šperkařka Zofie Angelic. Spolupráce s MB Berlin Fashion Week tímto nekončí, v rámci příštího ročníku MBBFW budou naopak prezentování talentovaní čeští návrháři z Prague Fashion Weekendu.

http://www.fashionweekend.cz/
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.