Share |

Soudný den, to je divadelní site-specific na nádraží Žižkov

foto: pořadatel akce

Divadelní premiéra na nákladovém nádraží Žižkov! Divadelní soubor Tygr v tísni, který nedávno uvedl ojedinělý projekt Golem Štvanice, chystá v koprodukci s divadlem Letí novou inscenaci Soudný den s využitím nádražního industriálního prostoru. A pozor inscenace bude mít pouhé čtyři reprízy!
 
Tvůrčí tým inscenace režisér Ivo Kristián Kubák, dramaturgyně Marie Nováková a scénografka Dorota Březinová chtějí na Nákladovém nádraží Žižkov oživit netradiční prostor tradiční divadelní formou, využít přirozené scénografie industriálního objektu.„Inscenace se odehrává jak v interiéru, tak v exteriéru nákladového nádraží Žižkov. Činoherní text je zasazen do nedivadelního prostoru, ovládá industriální krajinu objektu, prostor nádraží se stává celým městečkem s nádražní restaurací, roklinou a viaduktem,“ popisuje scénografický koncept dramaturgyně Marie Nováková.
 
Text inscenace Soudný den vznikla na základě díla rakouského modernistického dramatika Ödöna von Horvátha. „Příběh se odehrává na nádraží, jeho hlavním hrdinou je přednosta stanice, svědomitý úředník, který pochybí. Je to drama o veřejném mínění, morálce, vině, trestu a maloměšťáctví, které je možné uvádět za našich dnů v původním textu, téměř beze změn a se stejným účinkem. Ödön von Horváth je vůči svým postavám nemilosrdný, ale nikdy je neodsuzuje, nikdy nedává návod, jak by měl inscenátor, potažmo divák, charakter a činy postav interpretovat. Divák pak může snadno sám sebe nachytat, že podlehl předsudkům a uvažoval stejně jako ona maloměstská veřejnost, která hraje v Soudném dni nejdůležitější roli,“ říká o chystané inscenaci Marie Nováková.
 
Vzhledem k tomu, že inscenace je divadelním site-specific, bude mít pouze čtyři uvedení a pak už ji diváci nebudou moci spatřit. Bude se hrát 22. – 24. května a 1. června, vždy od 20:00 na nákladovém nádraží Žižkov.
 
Ödön von Horváth
SOUDNÝ DEN
22. – 24. 5 a 1. 6. 2014, nákladové nádraží Žižkov
Režie a dramaturgie: Ivo Kristián Kubák a Marie Nováková
Překlad: Jarmila Hrubešová
Scénografie a kostýmy: Dorota Březinová
Produkce: Klotylda Marková a Diana Vávrová
Hudba: DJ Myko
Hrají: M. Nechvátal, N. Drabiščáková, M. Řezníček, M. Mejzlík, M. Lurie, E. Burešová, A. Rusevová, V. Roleček a další
 
facebook NNŽ
web NNŽ


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.