Share |

Šeď je zvyšovat daně

foto: mushanga/sxc.hu

Ze všeho na světě politici nejvíce v ekonomii "rozumí" daním. Kdyz jim teče do bot, tedy když ve státní kase chybí peníze... zvyšují daně. Zažil jsem, jako pomocná síla Národní ekonomické rady vlády, debatu nad zdaněním cukru.

Čtu o tom, že EU tlačí daň z finančních transakcí. Město Praha zase dostalo od "poradců" na stůl studii, podle které by majitelé nových domů u zastávek pražské MHD mohli platit zvláštní daň. Nežertuji! Dovolte mi ulehčit politikům situaci. Když neumějí šetřit, vygoogloval/vyseznamoval jsem pro ně, jaké další daně mohou zavést. Stačí si dát třeba do Googlu nebo Seznamu "Dumbest Taxes In History" či "Hitparáda nejblbějších daní" a získáte spoustu tipů. Takže lze dále danit vousy (16. století, Anglie), marihuanu (zvažovala nedávno Kalifornie), zdanit individuum nesouhlasící s panovníkem (Oliver Cromwell), danit hlavy (14. století, Anglie), danit Nobelovy ceny (ta už vlastně platí). Existovala i daň za to, že jste cizinec (Kanada takto danila v 19. století Číňany), danila se i sůl, klobouky, okna, komíny, hrací karty, hnůj, piercing či mužská přirození (antický Řím).

Pokud nechcete, aby tohle jednou platilo, navrhuji dát do ústavy, že zdaníme každého, kdo navrhne nové nebo vyšší daně. S jedinou výjimkou - a tou je zdanění autora za tuto myšlenku.

tetx: Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank
foto: mushanga/sxc.hu

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.