Share |

Samotáři budou v TV a jejich protagonisté chystají novinku

Koukejte se už v úterý 15.3.
Davin Ondříček, Ivan Trojan / foto Tomáš Martinek (fotogalerie z filmu: foto archiv ČT)

AKTUALIZOVÁNO: podívejte se na fotogalerii. Legendární film Samotáři se opět octne na TV obrazovkách. Ivan Trojan se chystá hrát hlavní roli v novém filmu samotářského režiséra Ondříčka. Snímek ponese název Ve stínu.

Samotáři se octnou v české televizi 15. března v ráci projektu 20 filmových sezon.

Tisková zpráva:

 

I. Trojan, J. Schneiderová, S. Rašilov, L. Mitevska, J. Macháček v tragikomedii o mladých lidech, kteří se na konci 20. století uprostřed velkoměsta snaží nalézt lásku (2000). Režie D. Ondříček. Filmový večer zahájí 15. března ve 20:00 na Jedničce dokument z cyklu Rozmarná léta českého filmu o hlavních událostech roku 2000.

 

20 filmových sezón v České televizi – historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci. Jádrem projektu je cyklus dvaceti padesátiminutových dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro ČT připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jde o jakousi filmovou kroniku, která mapuje nejzásadnější události, historické milníky a tvůrčí počiny v domácím filmovém světě posledního dvacetiletí.Úterý 15. března odhalí tajemství roku 2000: Komu věnoval Bolek Polívka svoji roli ve filmu Musíme si pomáhat? Proč siOndřej Trojan na deset vteřin myslel, že získal Oscara? Kvůli čemu trvala Klára Issová na ostříhání svých dlouhých vlasů? V jakém filmu vypadal Jiří Langmajer jako ošklivější Mick Jagger? Kouřil Jiří Macháček během natáčení Samotářů opravdu marihuanu?

 

Na dokument naváže na ČT1 od 20:55 film Samotáři. Hořká komedie režiséra Davida Ondříčka a scenáristů Petra Zelenky a Olgy Dabrowské brzo po premiéře získala punc kultovního filmu pro kaleidoskop absurdních situací, bizarních postřehů a oblíbených "hlášek". V jednom velkém městě žije sedm mladých lidí, vzájemně propojených milostnými vztahy. Robert pracuje v cestovní kanceláři a rád rozplétá a splétá lidské osudy. Napomůže rozchodu Hanky a Petra, který se pokouší pochopit život skrze nahrávky „opravdového života", pouštěné do éteru. Hanka je pronásledována zamilovaným, ale ženatým lékařem Ondřejem, a seznámí se s Jakubem, jehož pozitivnímu pohledu na svět pomáhá marihuana. „Samotáři jsou ze všech mých scénářů nejvíc inspirováni životem. Milostný vztah přechází ve filmu v erotické přátelství, takže lidé, kteří spolu spí, jsou spíš kamarádi než milenci. Nic si neslibují, mají k sobě navzájem minimum závazků,“ říká scenárista Petr Zelenka.

 

Hrají: Jitka Schneiderová, Ivan Trojan, Saša Rašilov, Labina Mitevska, Jiří Macháček, Mikuláš Křen, Dana Sedláková, Hana Maciuchová, František Němec, Zdeněk Suchý, Emma Černá a další. Kamera Alexej Řeřicha. Film byl oceněn na festivalech ve Varšavě, v Soluni, v Mannheimu a Českým lvem pro Jiřího Macháčka.

 

Webový speciál www.ceskatelevize.cz/20filmovychsezon je průběžně aktualizován. Každé úterý se zde rozjíždí nová soutěž o atraktivní ceny. Zájemci tu naleznou přehled filmů včetně anotací, rozhovory s tvůrci, dobové recenze, upoutávky, odvysílané díly cyklu dokumentů Rozmarná léta českého filmu, nepoužité části rozhovorů a další zajímavosti týkající se projektu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.