Share |

Rozhovor s vietnamským návrhářem a krejčím Doanem Ducem

Doan na 3.profesním setkání magazínu Best of s českým karikaturistou
foto: Jaroslav Tatek

Doan Duc (křestním jménem Duc), který má vietnamské kořeny, se narodil už v České Republice na Moravě. V Praze žije druhým rokem a právě dostudoval obor Krejčí na Středním odborném učilišti služeb na Praze 9. Pro toto řemeslo se rozhodl už jako malý kluk a již ve čtvrté třídě nastoupil na základní uměleckou školu, na kterou chodil dlouhá léta. Doana vždy zajímalo umění, miluje kresbu a malbu.
 
Tvá definice módy a stylu?
Móda je pouze na určitou jednu sezonu. Je krásná, protože je to buď něco nového, nebo návrat k starému, ale je příliš pomíjivá na to, abychom se jí mohli stále držet. Styl je naopak něco stálého, je to vyjádření člověka samotného a jeho postoje.
 
Co máš nejraději na své práci?
To řemeslo, tradici a dalekou historii. Miluji pocit, když cítím, že daný oděv na konci padne. Je čistě zpracován, vytvarován a vyžehlen. Tímhle citem mě nakazily úžasná mistrová a skvělá profesorka na technologii a konstrukce. Jsem jim vděčný za to, že si teď víc než kdy jindy uvědomuji, jak krásná krejčovina vlastně je.
 
Co tě při práci inspiruje?
Lidé a jejich různá životní období. Čím dál radši se vracím ke starším dobám. Momentálně mě baví 30. léta, na kterých je postavena i má poslední kolekce.

Z jakých materiálů rád tvoříš a proč?
Nejspíš ze všech. Baví mě zkoumat, jak se jednotlivé materiály chovají a jak se dají využít. Teď nemyslím pouze obvyklé oděvní materiály, ale i plast, papír a další. Ale s čím teď velmi rád pracuji, jsou směsice třeba bavlny a lnu, přírodní materiály, které se dobře zpracovávají a drží tvar, i když se s nimi musí umět zacházet.
 
Tvá nejoblíbenější část oblečení? A důvod?
Kapsy, límce a fazony. To jsou doslova „šperky“ celého oděvu, zvláště pak u pánského. Pokud jsou dobře zpracovány, hodně toho vypovídají ne jen o návrháři/ krejčím, ale o samotném člověku.
 
Právě jsi ukončil studium na Středním odborném učilišti služeb Praha 9. Co se chystáš dělat dál? Jaké máš plány?
V řádcích pár měsíců bych rád vytvořil pánskou kolekci pro značku Be yours, která by měla být dostupná v kamenných obchodech v Praze už za nějaký čas. Na to se teď chci zaměřit a na to se teď opravdu moc těším. Další plány bych prozrazoval raději, až budou aktuální :-).
 
Jak si dobíjíš baterky, abys mohl kreativně tvořit tvé návrhy modelů?
Snažím se úplně vypnout. Má to trošku drastický průběh, díky kterému někdy narazím, protože přestanu například na nějakou dobu úplně komunikovat po emailech, telefonicky, uzavřu se a jsem nejraději sám nebo s blízkými, ale je to pouze na pár dnů a už v době, kdy to jinak nejde, a cítím, že další práci bych nedělal už tak poctivě. Když už chci totiž něco dělat, mělo by to být na sto procent a ne jen, aby to bylo…To už je potom lepší nedělat nic, dát si pauzu a, jak jsem psal, úplně vypnout.
 
Tvůj tip, co dělat proti šedi?
Pokud jde o šeď běžného života, tak jediná rada je asi usilovně pracovat a nepolevovat. Jakmile člověk ví, čeho by chtěl dosáhnout, stanoví si schůdky a začne na tom tvrdě pracovat, tak do šedi neupadne.
 
FB: https://www.facebook.com/doanducfashion?fref=ts
 
text by zuzana klinková a doan duc


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.