Share |

Rozhovor s Katarínou Křížovou o Modeling PLUS size

foto: archiv Kataríny K.

Dlouholetá modelka a scoutka Katarína Křížová před pár měsíci založila Porte du Mannequin, první agenturu v České republice specializující se - nejen okrajově - na plus size modeling.
 
Co vás vedlo k založení agentury? Osobní zájem nebo spíše myšlenka zaplnění tzv. díry na trhu?
Dlouho jsem pracovala pro PH Models jako modelka, poté jako scoutka: odchytila jsem hezkou holku na ulici, pracovala s ní od začátku a udělala z ní modelku. Tehdy mi přišel na mysl plus size modeling a rozjela jsem projekt Big Beauty. PH Models z něj ovšem nebyli nijak nadšení. Tehdy se pořád ještě hledala klasická topmodelka. V dnešní době je ale tolik modelek, že ani nevíme, kdo je topmodelka, pořád se mění vkus, každému návrháři se líbí jiný typ, každého půl roku je in jiný typ ženy. Je to vlastně takový pomíjivý business. Pracujete s ideálem krásy a snažíte z nějaké „baby“ udělat naprostou divu. Můj projekt Big beauty se ale naštěstí zalíbil agentuře Czechoslovak Models, takže jsem stala takovou jejich divizí. V té době jsem si ještě nebyla úplně jistá, že bych zvládla agenturu na vlastní triko, tudíž mi myšlenka přiřadit k agentuře, která má větší potenciál na trhu, přišla báječná. Pracovala jsem tedy jak divá… až přišla nabídka od pařížské špičkové agentury WM Group, abych pro ně pracovala jako mezinárodní scout. Otevřela se také jejich pobočka Incoming Talents tady v Praze. Říkala jsem si tehdy, že je to super. Že budu cestovat po agenturách po světě a vybírat modelky vhodné pro Paříž. Takže mi odpadla práce vybudování booku, development, povídání s rodiči. Po čase jsem ale zjistila, že to úplně není to, co bych chtěla dělat. Bylo to sice na jednu stranu báječné, získala jsem spoustu zkušeností, protože zahraniční trh funguje přece jenom jinak než domácí, ale bylo to strašně náročné, člověk nemá na nic čas. Pak přišlo trošku vyhoření a různé rodinné věci. Rozloučila jsem se tedy v dobrém s Incoming Talents. Pořád mně někde vzadu v mozku hlodala ta myšlenka na plus size modeling a jelikož už jsem měla spoustu let zkušeností a kontaktů, rozhodla jsem se letos v březnu založit moje „baby“ Porte du Mannequin. Ještě v Incoming talents jsem objevila plus size modelku Báru Bartákovou, která tam dodnes zůstala. Řekla jsem si, že se nebudu snažit někoho přetahovat, ale že začnu úplně nanovo.

Jaký je rozdíl mezi českým a zahraničním trhem?
Tradice v české republice je: staneš se Misskou a pak seš vidět. Nebo: holky začínají v zahraničí a pak když jsou starší, kolem dvaceti sedmi, dvaceti osmi, tak se vracejí zpět do republiky. Peníze se samozřejmě srovnávat nedají. V Čechách se moc modelingem neuživíte. Pokud samozřejmě nejste Misska a nevezmete si hokejistu (směje se)
 
Ve své agentuře nabízíte semináře. O co přesně jde?
Na semináře se může přihlásit kdokoliv. Holky vědí, do čeho jdou. Semináře jim vše osvětlí, já jim řeknu, máš na to, nemáš na to. Není to tak jako třeba v některých modelingových agenturách v Brně, Liberci… : zaplať cca 12 tisíc a my z tebe uděláme modelku. Naše heslo je, že nedáváme certifikáty ani diplomy, ale získáte u nás opravdový přehled a zkušenost. Neřekneme vám „zkusíme to a uvidíme“, ale „máte na to/ nemáte na to“. Realita někdy bolí, ale myslím, že je to lepší vědět ihned. Jde vlastně o šíření pravdy, kterou celý život ode všech vyžaduji.
 
Vidíte velký rozdíl mezi „klasickým“ a plus size modelingem?
Pořád ten rozdíl v Čechách cítím. Vůči plus size modelkám je to velmi nefér. Fungují zde dva oprávněné trhy – jeden pro ženy či muže velmi hubených postav, druhý pro lidi plných tvarů. Ale u nás se plus size modeling stále nepovažuje za rovnocenný, i když jsou na modelky kladeny stejné, vysoké nároky. Samozřejmě co se týče stravy, strašně plus size modelkám závidím. Pamatuji si, jak jsem se musela celý život omezovat a nemohla se pořádně najíst. Zatímco ony jsou totálně „na pohodu“.
 
Můžeme také okrajově prozradit něco o projektu Miss plus size?
Okrajově ano :-). Z mého pohledu to bude trošku taková revoluce. Takový protipól České Miss. Cílem je najít ročně 12 modelek, které se uplatní na zahraničním trhu. Zda se tady časem vybuduje i plus size trh, to je otázka. Zda se nějaké značky probudí a začnou dovážet více oblečení. Do tohoto projektu se mnou půjdou jedny zatím nejmenované noviny a televizní stanice. Teď probíhají přípravy, takže nechci zatím nic moc prozrazovat. Mohu ovšem zveřejnit, že tváří projektu bude Barbora Holičová, kterou znám od patnácti let. Báječná, chytrá holka. 8. října bude projekt představen veřejnosti, tak se dovíte více.

 
FB: https://www.facebook.com/pages/Porte-du-Mannequin-%C5%BEena-kter%C3%A1-v%C3%AD-co-chce/492258934155533?fref=ts
WEB: http://www.portedumannequin.com/
 
text by Karolína Babíčková

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.