Share |

R.I.P. Leonard Cohen

foto Tomáš Martinek

Leonard Cohen 

21. 9. 1934 – 7. 11. 2016

 

7. listopadu ve věku 82 let zemřel kanadský písničkář a výtvarník Leonard Cohen.

Příčina úmrtí zatím nebyla zveřejněna. Zprávu se svět dozvěděl 11.11. z jeho facebookové stránky. Rodina oznámila, že pohřeb se bude konat v Los Angeles a že žádá veřejnost o respektování soukromí.

 

 

Cohen proslul jako zpěvák okouzlujících a srdce lámajících písní, ale jeho aktivity byly odjakživa širší. Už v roce 1956 vydal první sbírku básní Let Us Compare Mythologies, o poezii se zajimal velice intenzivně a účastnil se stáže na toto téma. Studoval na několika univerzitách a střídal to s intentivním studiem na univerzitě života - pod vlivem beatniků, zejména Kerouaka, experimentoval se spoustou drog a později se pokoušel pracovat v továrnách, což ale brzy opustil a nechal se zaměstnat v rádiu. Souběžně psal poezii a prózu, vydal dva romány - a až poté, co druhý neměl úspěch, začal svůj talent směřovat k hudbě.  

 

Zpočátku si nevěřil coby interpret a tak své písničky nabízel zkušenějším - některé dal kapele The Stormy Clovers a jiné Judy Collins. Ta měla velké úspěchy s interpretacemi Suzanne a Dress Rehearsal Rag - vyšly i na jejím albu albu In My Life z roku 1966 a později si ráda převzala ještě několik dalších - ty měl Cohen v repertoáru do posledních dní.

 

V roce 1966 Cohen opatrně nahrál několik vlastních demonahrávek a díky nadšení úspěšného hudebního producenta Johna Hammonda získal ihned nahrávací smlouvu. Cohenovo debutové album  Songs of Leonard Cohen vyšlo 26. prosince 1967, místo koncertů se bard začal věnovat práci na nové desce - angažoval producenta Boba Johnstona, který spolupracoval například s Bobem Dylanem či Johnnym Cashem, a výsledné album album Songs from a Room vyšlo roku 1969. Bylo velmi úspěšné, méně tak deska Songs of Love and Hate z roku 1971.

 

Vůbec je zpětně vidět, že ačkoli Cohen z dnešního pohledu působí jako úžasně úspěšný muž, jeho kariéra byla střídáním úspěchů s neúspěchy. Kromě desek vyprodukoval za desetiletí své kariéry i další, občas poněkud obskurní projekty (rocková opera, účinkování v krimi seriálu), v roce 1994 se usadil v buddhistickém klášteře s tím, že se hudbě už nebude věnovat, naštěstí své rozhodnutí několik let poté změnil.

 

Skoro by se dalo říci, že jeho hvězdnou dráhu formovaly spíše ony neúspěchy než úspěchy: V roce 2005 Cohen zjistil, že jeho manažerka a přítelkyně Kelley Lynch okradla o pět milionů amerických dolarů - právě to bylo motivací pro návrat na koncertní pódia v roce 2008. Česká veřejnost nadšeně přijala fakt, že přijel koncertovat i do Prahy a několik jeho českých vystoupení zanechalo na publiku hluboké a nádherné stopy. Cohen se k hudbě vrátil nadobro a částečně s pomocí syna Adama, se kterým má hluboký vztah (jeden čas například přerušil veškeré pracovní aktivity, aby mohl několik měsíců pobývat u nemocničního lůžka Adama zoravujícího se z autonehody) nahrál několik velmi dobrých desek Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) a You Want It Darker (2016). 

 

 

Sumarizovat jeho kariéru nijak stručně nelze. Přes jistou konzervativnost na poli hudební stránky nahrávek byl, zejména v 60. a 70. letech, značně nekonvenční na poli textů (jeho spojování duchovna a erotiky odradilo čtenáře jeho knih, ale nadchlo posluchače jeho písniček). Napsal řadu nesmrtelných a krásných písní, které se dočkaly stovek coververzí. Bylo by ovšemže nemístné přehlížet jeho výtvarný talent - první výstavu měl sice až v roce 2007, ale jeho trefné a poetické kresby byly k vidění už dříve v jeho knihách a dalších artefaktech.

Respekt budí i samotná jeho umělecká aktivita do vysokého věku - vydat album po osmdesátce je samo o sobě úctyhodné, a jeho tvorba posledních let není nic trapného, co bychom si přáli neslyšet. Evidentně si zachoval do poslední doby duševní čilost, o čemž svědčí i reakce na nedávné udělení Nobelovy ceny Bobu Dylanovi ("Je to jako připnout Mount Everestu medaili za to, že je nejvyšší horou"). Prožil život, který byl naprosto výjimečný, a je obrovské potěšení zaposlouchat, začíst a zakoukat se do věcí, které nám tu zanechal.

 

8 doporučených písní LC

"Sisters of Mercy" (1967)
"Bird on the Wire" (1969)
"Who By Fire" (1974)
"Hallelujah" (1984)
"First We Take Manhattan" (1988)
"Everybody Knows" (1988)
"Anthem" (1992)
"You Want it Darker" (2016)

 

Alba LC chronologicky 

Songs of Leonard Cohen (1967)

Songs from a Room (1969)

Songs of Love and Hate (1971)

New Skin for the Old Ceremony (1974)

Death of a Ladies' Man (1977)

Recent Songs (1979)

Various Positions (1984)

I'm Your Man (1988)

The Future (1992)

Ten New Songs (2001)

Dear Heather (2004)

Old Ideas (2012)

Popular Problems (2014)

You Want It Darker (2016)

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.