Share |

Říkal tu někdo Brno?

Brno – hipstřed.
foto autorka

Né, já vím, že né. Jen to zkouším. Díky, že jste dočetli až sem.
Brno. 
Já vlastně nevím, jestli je Brno na vzestupu, vrcholu nebo na dně, protože možné je tam všechno. Chtěla jsem se vyhnout nudnému souboji Brno/Praha, ale ono na tom něco je. Někteří Pražáci jezdí poslední dobou do Brna jako na chalupu, odpočinout si a přehrábnout záhonky.
 
V Brně si dáte čtyři různý kafíčka na metr čtvereční, a tím nemyslím jen latté a cappuccinko. Zapomeňte na vínečko. V Praze si třeba můžete dát svůj fair šálek kávy v lese v bezejmenné kavárně s Emou, zatímco v Brně si dáte pivo na stojáka a hned vedle míchačku, která neexistuje, to vše i s desertem vám naservíruje super panda z cirkusu. Některý bary jsou trochu pomalejší, ale za to vám vyperou prádlo. Veselo je u vačic s třema ocáskama. Fotí se zásadně flexaretou a sladí se melounovým cukrem. Jídlo ale vynecháme, protože je přeci lepší být čerstvý a dát si smoothie, to dá rozum. 
 
Brno má významný smysl pro humor. Ten můžeme pozorovat při procházce městem na většině místních soch. Pražskej orloj prostě nemá takový koule. Ale vždy se sejdeme pod ocasem!
 
V Praze vás praští turisti a v Brně počet mlaďáků a studentíků. S tím úzce souvisí všechny ty rádoby alternativy (dříve batikovaný trička, dnes vousy a bunda ročník '92), který čím víc se snaží být alternativní, tím víc jsou mainstream. Praha má turisty a tím pádem i kusy světa, ale v Brně díky mlaďochům s vizáží z titulních stran vznikají nové městské části, například Hipstrc, Hipstrovo Pole a Hipstrovřesky, Starý Hipstrovec a samozřejmě nejdůležitější Brno – hipstřed.
 
Náplavka ale zase teda dobrý. Jako v Brně jsou u řeky jen bobři.
 
Brno není jenom Erasmus, kafe a Nový Prostor. Anebo možná jo, ale je to dobrý. Na Brno dobrý.
 
Co by se ale Brňáci od Pražáků mohli naučit, je stát na těch dvou eskalátorech ve městě vpravo.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.