Share |

Random Acts of Kindness / Náhodné laskavosti. Proč je dobré být hodný.

ilustrační foto Adam Fuchs

Každý z nás už měl určitě někdy Den blbec. Vstanete špatnou nohou, rozlijete čaj, ujede vám autobus, najednou začne pršet. A takhle to jde celý den. Jediné co vás neopouští je mizerná nálada. Tohle se prostě stává jednou za čas každému. Už se vám ale stalo, že takhle mizerný den se najednou změnil v úplný opak? A to jen díky tomu, že se na vás třeba jen někdo usměje, třeba malé děti, na ně mám zvláště já hroznou slabost, jdou roztomile vedle táty nebo mámy za ruku a krásně se na vás usmějí. Nebo vám soused otevře domovní dveře, přítel nečekaně řekne, že se na vás celý den těšil. Jsou to maličkosti, že? Ale umí nádherně zvednout náladu.
 
Těmito skvělými a organismus nezatěžujícími antidepresivy a povzbuzovači se zabývá web http://www.randomactsofkindness.org. Na webu najdete rady a tipy, jak povzbudit přátelé, spolupracovníky i úplně cizí lidi. Zkoušeli jste například přinést do práce všem oběd, otevřít sousedovi dveře nebo pohlídat mladým sousedům dítě, aby si mohli po dlouhé době vyrazit ven? Že vás většina z těchto příkladů ani nenapadla? Je čas to změnit! Asi se ptáte, proč bych tohle dělal, když hlavně JÁ jsem ten, kdo má starosti a komu se nevede dobře? Podívejte se na to takhle, čím více lidem rozjasníte den vy, tím více lidí to bude chtít někomu vrátit, až se to nakonec vrátí k vám. Existuje tu určitý začarovaný kruh akcí a reakcí.
 
Tak, jak se chováte k ostatním, se to vrátí i vám. Myslíte si, že soused, kterému jste minulý týden otevřeli dveře, vám dnes zabouchne dveře před nosem? Že spolupracovník, kterému jste pomohl s projektem do práce, se k vám bude chovat protivně? Že kamarádka, kterou jste vyslechla po těžkém rozchodu, vám nebude chtít poradit ve vašich krušných chvílích? Určitě ne. To není jediný sobecky důvod, proč dělat tyto maličké dobré skutky. Nevím jak vy, ale já miluju dávání dárků. Ano, když se mě zeptáte dávání nebo dostávání dárků, bez váhání bych odpověděla dávání. Možná vím jen já, jak jsem se s vybírání, balením a zdobením pachtila, ale miluju ten pocit, když dotyčný obdařený dárek prohlíží, zkoumá, rozbaluje a v tom nejlepším případě se z něj poté raduje. Je to skvělý pocit, který můžete zažít každý den, tím, že rozdáte dárky v podobě skutků a úsměvů. 
 
Projděte si tento web, kde nenajdete pouze spoustu tipů v různých kategoriích, ale i různé pravdivé příběhy lidí, kteří už se snažili jednat, poté se dokonce můžete podělit se svými příběhy. Najdeme tu spoustu rad do každodenního života, které můžeme všichni využít, např. přemalujte zdi poškozené graffiti, darujte nepoužívané knihy do knihovny, doučujte známé zadarmo, buďte milí i k lidem, které nemáte rádi, navštivte nemocné známé atp. Sami si je projděte a najděte ty, které jsou pro vás ty nejvhodnější. Zkuste začít s úplnou maličkostí a postupně zvyšovat „dávku“, můžete tak objevit úplně jiný svět optimismu a radosti v kontrastu s tím každodenním, plným starostí.
text: Linda Cao Thi
 
Více k tématu: wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Random_act_of_kindness
facebook: www.facebook.com/therandomactsofkindnessfoundation
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.