Share |

Proti televizní šedi II.

Boardwalk Empire / HBO

BOARDWALK EMPIRE

Režie pilotu se ujal samotný Martin Scorsese (Taxikář, Mafiáni) a v hlavní roli se představí úchvatně slizký Steve Buscemi. Děj je zasazen do Atlantic City 20. let 20. století, tedy doby prohibice. Scénář si vzal na starost Terence Winter (Sopránovi) a vytvořil komplexní mozaiku, v níž se to hemží mafiánskými giganty jako Lucky Luciano nebo Al Capone. Boardwalk Empire je po všech stránkách – dialogy, kostýmy, výprava, kamera, hudba – mistrovské televizní dílo a v současnosti představuje jeden z vrcholů seriálové tvorby vůbec. A je úplně jedno, že se v něm zabíjí a souloží ostošest. 

Hláška:
- Nucky, jediný, co potřebuju, je příležitost.
- Tohle je Amerika, chlapče. Kdo ti kurva v čem brání?

 

THE WALKING DEAD

Pilotní díl i dramaturgii si vzal na starost ostřílený mazák Frank Darabont (Zelená míle, Vykoupení z věznice Shawshank) a v šesti dílech se rozhodl odvyprávět zombie telenovelu, ve které najdete všechna myslitelná žánrová klišé, ale i momenty, ze kterých budete blinkat hnusem. Nemrtví se toulají ulicemi, jako by šli nad ránem z mejdanu, šerif si to prohání na koni po liduprázdných ulicích a sem tam řeší dilema, jestli zastřelit divně zapáchající holčičku v bílých šatech. A každý v The Walking Dead něco hledá. Jeden rodinu, druhý štěstí, třetí lásku, čtvrtý jídlo (to hlavně zombie). Seriál se dočkal po první řadě pokračování.

Hláška: 
Jako jeden nevypadají nebezpečně, ale když jsou ve skupině a hladoví, měl by sis dávat pozor na zadek.  

FLASHFORWARD

Představte si, že na 2 minuty a 17 sekund uvidíte, co se stane za půl roku. Celé lidstvo totiž upadne na 137 sekund do „spánku“ a nikdo pořádně neví, co to znamená. Rozbíhá se federální vyšetřování a rázem je zaděláno na slušný thriller. Flashforward aspiroval na nástupce Ztracených – sledoval osudy jednotlivých hrdinů a přitom odhaloval „nevysvětlitelné“ jevy na pozadí. Po skvělém pilotu chytil seriál tempo až v posledních epizodách a je škoda, že se bral (až na pár suchých hlášek) tak smrtelně vážně. Fanoušci protestují, ale realita je neúprosná – druhou řadu studio neodkleplo.

Hláška:
Janis Hawk: Nebylo to tady, kde byla Sophie Scholl a zbytek skupiny nacistického odporu Bílá růže popravena?
Stefan Krieger: Pokud se nemýlím, vaše země téměř vyhubila původní populaci Indiánů a přes 250 let praktikovala legální otroctví.
Mark Benford: Taky jsme dali světu Britney Spears.

 

RAISING HOPE

Úvodní díl sitkomu je opravdu skvostný – Jimmy se rozhodne vykašlat se na práci a chce se svým zatraceným životem konečně něco udělat. Cesty Páně jsou však nevyzpytatelné, a tak hned ten večer zbouchne ve své zrezivělé dodávce celostátně hledanou uprchlici. Když mu pak ve vězení porodí holčičku a vzápětí dostane elektrické křeslo, rozhodne se Jimmy, že se o maličkou Hope postará sám. Seriál se nese v „buranském“ duchu podobně jako Jmenuji se Earl a občas dává vzpomenout na klasiku Ženatý se závazky. Někdy je „prcičkovsky“ odporný (zvracení na novorozence), jindy roztomile vtipný (kojení z gumové rukavice v nákupním vozíku). Máte-li rádi humor pod úrovní, nekorektní a černý jako ranní kafe, určitě vás potěší, že jsou v plánu nové epizody. 

Hláška:
Tvoje holka je pěkně mazaná. Jako svoje poslední jídlo si objednala McRib a Shamrock Shake. To její popravu zdrží o několik měsíců, protože tyhle dvě věci jsou ve stejnou dobu téměř k nesehnání. 

 

První díl našeho seriálu o seriálech Proti televizní šedi si můžete přečíst ZDE.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.