Share |

Přichází Den poezie, hurá na hřbitov!

Den poezie bude 5. – 23.11.2011
foto JK

 
Letošní 13. ročník festivalu se koná podobně jako v předchozích letech na památku narození Karla Hynka Máchy (*16.11.1810). Během let se festival rozrostl z jednoho na dnešních více než 14 dnů, akce se letos budou konat díky desítkám regionálních pořadatelů ve 40 městech po celé naší republice.
Hlavním srdcem festivalu jsou regionální aktéři z řad škol, knihoven, literárních spolků, klubů, divadel, muzeí i jednotlivců. Díky nim se budete moci těšit na akce v následujících městech:
BlanskoBohumín,  Brno,  BuštěhradČeské BudějoviceDobruškaDobříšFrenštát pod RadhoštěmFrýdek-MístekHavířov – Šumbark,Havlíčkův BrodHradec Králové,ChodovJičínJilemniceJindřichův HradecKadaňKarlovy VaryKroměřížLouny,MimoňNáchodNová VčelniceNové Město nad MetujíOlomoucOstrava-Poruba,Ostrava-VítkoviceOtaslaviceOtrokovicePlzeňPrahaSedlčanySedlec-PrčiceSlaný,StříbroTřeboňUherské HradištěÚstí nad LabemÚstí nad OrlicíVlachovo Březí,VsetínŽatec
Festival koordinuje Společnost poezie, letos se bude konat za podpory Ministerstva kultury ČR a hlavního města Prahy.
V tomto roce by oslavil Karel Jaromír Erben své 200. narozeniny (1811-1870) a proto bude festival zahájen právě na Olšanech u básníkova hrobu čtením a hudbou v sobotu 5.11. Jednotliví regionální aktéři si pro vás připravili řadu dalších oslavných akcí ku poctě tohoto našeho předního básníka i prozaika.
Každý rok nese festival podtitul, letos to bude „Poezie na volné noze“ – půjde o oslavu poezie v širších slova smyslu. Kromě přednesů poezie budete moci navštívit také řadu hudebních vystoupení, shlédnout dramata i například fotografické výstavy, budete se moci nalodit na básnický vlak směřujíci 9.11. z Jindřichova Hradce do Nové Včelnice a zpět, čeká na Vás řada zajímavých poetických překvapení pro děti i pro dospělé.
Festival svou účastí obohatí řada známých českých básníků. Díky naší spolupráci se zahraničními a mezinárodními kulturními instituty do naší republiky zavítají i význační básníci například ze Slovenska, Rumunska, Polska, Ruska, Slovinska, Maďarska, Černé Hory, ze Sýrie a z dalších zemí. Veškerá cizojazyčná poezie bude přeložena do českého jazyka.
Vystoupí například následující básníci:
Marwan Al-Solaiman (Sýrie), Vlasta Bakalová (ČR), Renáta Berkyová (Slovensko)Mark Bljumental (Rusko)Ondřej Buddeus (ČR)Tomáš Čada (ČR), Nataša Černá (ČR), Emil Cina (ČR)Gojko Čelebić (Černá Hora)Jarmila Hannah Čermáková (ČR)Jiří Dědeček (ČR)Paula Erizanu (Rumunsko)Sylva Fischerová (ČR)Radek Fridrich (ČR)Irina Gavriš (Rusko)Boris Goldberg (Rusko)Jonáš Hájek (ČR)Zbyněk Hejda (ČR)Naděžda Hejlová (Rusko)Markéta Hejná (ČR)Josef Hrubý (ČR), Jana Jirásková (ČR), Martin Ivan Jirous (ČR)František Kostlán (ČR)Michael Lorenc (ČR)Katarína Kucbelová (Slovensko)Lukáš Malátek (ČR)Tomáš Míka (ČR)Ewald Murrer (ČR)Jelena Novikova (Rusko)Petr Pazdera Payne (ČR)Alice Prajzentová (ČR)Kateřina Rudčenková (ČR)Valerie Simajeva (Rusko)Ksenie Simonova (Rusko)Jan Sojka (ČR)Josef Straka (ČR)Lyudmila Svirskaja (ČR)Anna Szabó (Maďarsko), Zora Šimůnková (ČR), Jan Štolba (ČR)Miroslav Topinka (ČR)Krisztina Tóth (Maďarsko)Jaromír Typlt (ČR)Dáša Vokatá (ČR)Agnieszka Wolny-Chamkalo (Polsko)Jan Zbořil (ČR)Ladislav Zedník (ČR)Mnoháček Zgublačenko (ČR)
Vstupy na vetšinu akcí jsou zdarma. Jako každoročně se sejdeme v den Máchových narozenin na pražském Petříně u jeho sochy dne 16.11.2011, s vínem a vlastními verši všech příchozích.
Z programu:
 
Praha
15:00 Oslava výročí 200. narozenin básníka K.J.Erbena nad jeho hrobem na pražských Olšanech.
Společně s Vladislavou Kuchtovou, autorkou populární rubriky časopisu Tvar, Poslední rozptýlení, která byla věnována hrobům a náhrobkům českých spisovatelů, se vydáme po Olšanských hřbitovech. Zastavíme se nad vybranými hroby českých spisovatelů, k nimž p. Kuchtová podá zasvěcený výklad. Procházka se zakončí u hrobu K. J. Erbena, u nějž členové Společnosti poezie přečtou vybrané Erbenovy básně, proběhne krátká přednáška o rekonstrukci hrobu z úst členů Matice české. Připraven je i hudební program od Vítka Eliáše.
Olšanské hřbitovy, hřbitov V., odd. 11, č. 44a

neděle 6.11.2011
 
Praha
15:00 Poezie na draka
Zveme Vás na poetickou drakiádu na Vypichu!
Všechny děti s verši s draky zveme na pražský Vypich – před kavárnu Ladronka! Na památku narození Karla Hynka Máchy pošleme po dracích své verše do nebe. Pořádá Společnost poezie a Bilbo centrum. Vypich, Praha 6, sraz před restaurací Ladronka

 
www.spolecnostpoezie.cz, www.facebook.com/denpoezie


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.