Share |

Prague Shakespeare Company zahajuje sezonu v Kolowratu

foto: pořadatel akce

S koncem září se na jeviště domovské scény anglicko-jazyčného souboru vrátí Shakespeare v plné kráse své původní řeči. A nejen on - ozkoušenou shakespearovskou klasiku z předchozích sezon letos v repertoáru obohatí tři premiéry: pohádkový muzikál Into the Woods s Michaelou Horkou a Vendulou Příhodovou, antivánoční komedie Santaland Diaries s Pavlem Křížem a moderní adaptace dramatu Mary Stuart Friedricha Schillera.
 
Novou sezonu v divadle Kolowrat 30. září symbolicky zahájí program Fools for Love: Shakespeare’s Sonnets. Večerem se zhudebněnými sonety, které netradičně oživil skladatel Daniel Dobiáš, doprovodí výklad o problematice překladu a hlubší vhled do Shakespearova díla v podání jeho předního znalce Martina Hilského. Zpěv zazní v podání herců PSC Jessicy Boone a Josefa Guruncze.
 
Podzimní sezonu charakterizuje zejména angažmá známých českých tváří. Především je to Pavel Kříž, který přijal roli v The Santaland Diaries. Kultovní černá komedie Davida Sedarise o útrapách vánočního skřítka v obchodním domě Macy’s si v sérii prosincových představení vyříká účty s nemilosrdnou tržní mašinerií Vánoc. Premiéra představení se koná 28. listopadu. Ani v další premiéře nechybí česká jména. Finalistka soutěže Hlas ČeskoSlovenska Vendula Příhodová a dnes již muzikálová stálice Michaela Horká vystoupí v hlavních rolích broadwayského hitu Into the Woods, který má premiéru 6. listopadu. Muzikál Jamese Lapina a Steva Sondheima inspirovaný pohádkami bratří Grimmů proměnil v roce 1988 tři z deseti nominací na cenu Tony a dodnes si drží neochvějnou pozici na americké scéně.
 
Třetí přírůstek do programu je také návratem ke klasickým autorům, zato však v netradičním hávu. A to doslova. Schillerova dramatizace posledních dnů skotské královny Mary Stuart se přenese z prostředí krutého středověku do ještě krutějšího světa módy. Kostýmy pro netradiční adaptaci, která odstartuje 16. prosince, vytvořil český návrhář Jiří Kalfar.
 
Repertoár divadla doplní osvědčená představení z uplynulých sezon. Diváci se tak mohou těšit na nejúspěšnější tituly Prague Shakespeare Company. Na podium se vrátí chytře zvrácená hra na kočku a myš Venus in Fur, kterou PSC chystá na příští rok v českém překladu s Janou Pidrmanovou v hlavní roli, temná Shakespearova tragédie Macbeth a komprimovaný přehled dramatikova díla pro uspěchanou dobu Complete Works of William Shakespeare (Abridged), který ve 100 minutách slibuje představit celou jeho tvorbu snadno a rychle.
 
Více na facebooku PSC.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.