Share |

Prague Patchwork Meeting 2016 má téma Čas

Jana Štěrbová-Černobílá hvězda, foto PPM

 
Slovo patchwork se postupně začíná v češtině zabydlovat jako název jedné z populárních technik ručních prací. Dá se říci, že člověku, který nezná podstatu věci, asociuje automaticky „to pracné sešívání čtverečků“. Již brzo se budou moci návštěvníci desátého ročníku výstavy Prague Patchwork Meeting přesvědčit o tom, že „čtverečky“ to všechno jenom nenápadně začíná.
Letošní jubilejní ročník bude v mnoha ohledech výjimečný. Pozornost návštěvníků zaujme jistě už samotný počet vystavených exponátů, odborně nazývaných quiltů. Podle přihlášek je již teď jasné, že letošní výstava zaplní více než 700 běžných metrů výstavních panelů a o přízeň odborné poroty se bude ucházet na šedesát soutěžících ve dvou vypsaných soutěžních kategoriích. V předešlých ročnících mezi sebou soupeřily v převážné většině jen domácí patchworkářky, letošní rok je v tomto smyslu rokem průlomovým, protože zahraniční účastnice tvoří nepominutelnou součást tohoto klání. Budou zde zastoupeny quiltařky nejen z celé Evropy, ale například i z Izraele nebo USA. Poprvé tak budeme moci naplno poměřit kvality českých a zahraničních tvůrkyň. Bude to rozhodně zajímavé srovnání, neboť historie českého quiltu se píše necelé dvě desetiletí na rozdíl od zemí na západ od nás, kde patchworkové umění má tradici více než stoletou.
Hlavním mottem letošního ročníku je „Čas“. Není jednoduché vyjádřit toto téma pomocí látek, o to bude zajímavější vidět, jakým způsobem autorky zhmotnily své představy na téma fyzikální veličiny, které se jim samotným zhusta nedostává. Právě v této soutěži je přihlášeno nejvíce zahraničních účastnic.
Druhým tématem určeným pro klasický patchwork jsou „Hvězdy“.  Toto zadání je snad nejklasičtější ze všech a těžko najít quiltařku, která by si nikdy žádnou z hvězd nezkusila ušít. Jak je zadání jasné a jednoduché, o to je pak samotné vypracování těžší. Nepůjde zde jen o ztvárnění tématu samotného, ale hodnotit se bude také autorská originalita a zejména kvalita zpracování. A právě zde jsou šité hvězdy záludné. Kde se laik nadchne nad zářivostí barev a složitostí vzoru, tam patchworkářka nemilosrdně kontroluje, zda hvězdička nemá „kupírované“ špičky nebo quilt zvlněný okraj. Obě soutěže bude hodnotit vícečlenná mezinárodní porota a nechme se překvapit, zda hlavní cena zůstane doma nebo poputuje třeba až za oceán.
Nejen soutěžemi však výstava žije. Expozice nabídne návštěvníkům celkem 34 ucelených galerií, kde budou jednotlivé autorky nebo skupiny prezentovat svá díla z oblasti klasického nebo moderního patchworku či artquiltu. Za zmínku jistě stojí například expozice Klause Jürgena Hohmanna, kde budou k vidění  mj. textilní obrazy inspirované fotografiemi Františka Drtikola, či galerie cenami ověnčené, švýcarské quiltařky Nacenty de la Croix. Oba tyto autoři (a také spousta dalších) budou mít své vlastní workshopy, kam je stále ještě možné se přihlásit.
Ozvěnou za minulým výstavním ročníkem bude zákoutí s moderními quilty ve stylu Kaffe Fassetta, které vznikly v Praze  při jeho loňském kurzu.
Nepřehlédnutelnou součástí Prague Patchwork Meetingu jsou i obchodní prostory. Stejně jako minulé ročníky zde můžete nalézt vše potřebné pro patchwork, pletení, vyšívání a mnoho dalších ručních prací. A zcela unikátní příležitostí je také možnost vyzkoušet si na místě moderní šicí stroje, které zde budou nabízet a předvádět snad všechny významné firmy tohoto oboru.
Přijďte se přesvědčit, zda lze “ušít Čas”.  :-)
http://www.praguepatchworkmeeting.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.