Share |

Prager má prodejnu cideru a limonád

Česká moštárna F.H. Prager jako vůbec první výrobce cideru v Česku otevřela 14. dubna vlastní specializovanou prodejnu na Praze 6. Podnik Prager cider & limonády bude sloužit jako showroom, občasný bar i jako půjčovna vybavení. Jak název napovídá, v nabídce prodejny bude nejen točený i lahvový cider, ale také 6 různých přírodních limonád a ledová káva Café Zapatista.
 
 
Cyril Holub a Ondřej Frunc se začali výrobě cideru věnovat před pěti lety, když jim přestalo chutnat pivo. Starý pivovar poblíž Kladna přeměnili na moštárnu, naučili se dlouhodobým studiem a nakonec i praxí zpracovávat jablka do moštu a z něj pak vytvořit perlivý cider.
Jako vůbec první producenti cideru, který v Česku teď zažívá boom, se rozhodli otevřít vlastní prodejnu, kde budou cider a limonády nejen prodávat, ale také čepovat. „Chceme dát lidem možnost zajít si na naši limonádu nebo cider přímo do Prageru a ne jen do podniků, kam rozvážíme. Prodejna v Praze bude kromě showroomu a baru sloužit taky jako naše kancelář a headquaters. Bude to prostě prodloužená ruka Kladna,“ představuje Prager cider & limonády Ondřej Frunc.
 
Prodejna byla oficiálně otevřena 14. dubna ve tři hodiny na adrese Jugoslávských partyzánů 9. Interiér je laděný do dřeva, dekorace tvoří hlavně jablka a lahvičky s limonádami. Otevřeno teď bude od úterý do pátku vždy mezi 15. a 18. hodinou. „V budoucnu chceme v prodejně pořádat také pravidelné semináře a workshopy, kde budeme zájemce učit, jak se dělá mošt a že si z něj cider mohou vyrobit i doma. K tomu jim samozřejmě zapůjčíme i potřebné moštovací vybavení,“ vykresluje budoucnost Frunc s tím, že už teď je možné si na adrese půjčit alespoň výčepní zařízení.
 
V nabídce showroomu F.H. Prager bude nejen točený i lahvový cider, ale také limonády ve třetinkových či sedmičkových lahvích. Limonády jsou vyráběny z českých surovin a mají celkem 6 příchutí: šípkovou, zázvorovou, maté, bylinkovou Sedm, originální jablečnou nebo anýzovou, která je jediná svého druhu na světě. Pokud se vám podaří dostat se do prodejny ve chvíli, kdy bude fungovat jako bar, budete moct ochutnat i alkoholické koktejly, v nichž se limonády snoubí s rumem, whisky nebo absintem a vodkou.
 
Ondřej a Cyril nejen dochucují limonády, ale také připravují cider výhradně z moštu z českých jablek. Po celých Čechách i Moravě vykupují jablka starých jablečných odrůd, které v dnešní době nejsou běžné, a pěstuje je jenom pár sadařů v ČR. „Odrůdy, z kterých připravujeme cider byly v Česku typické spíš za první republiky. Jedná se většinou o strupovitá jablka, která se nemohou prosadit jako konzumní, a tak je sadaři certifikují jako určená na mošt,“ říká Ondřej Frunc z F.H. Prageru. „Nevydrží sice tak dlouho, jako třeba Idared, který je v dusíkových komorách udržován až do června, ale mají mnohem lepší chuť,“ dodává ještě. Kluci z F.H. Prageru tak jezdí po celé republice, vybírají si kvalitní jablka, a to nejen od oficiálních sadařů, ale také od kamarádů a známých, kteří mají zahrady nebo malé sady. Mezi jejich jablky najdeme třeba odrůdy Panenské české, Topaz, Boskoopské nebo Renety.
 
F.H. Prageru se daří i za hranicemi. Ke konci minulého roku vyhráli ve Španělsku zlatou medaili v soutěži o nejlepší evropský cider a dostali se tak i na menu tamějšího michelinského šéfkuchaře. Nyní začínají rozvážet i do Německa. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.