Share |

Pomóc, chtějí nám zničit kulturu!! Nebo jde o kšeft?

ilustrační foto Adam Fuchs

Poslední dny hýbe českým internetem pořádná hysterie. Knihy se mají zdražovat - a obchodníci s nimi se proti tomu brání rétorikou, která je místy až neuvěřitelná. Zauvažoval někdo z těch, kdo přeposílají  hysterické řetězové maily, nad tím, zda je opravdu všechno tak, jak se nám kreslí? Opravdu si všichni signatáři petice přečetli, co to vlastně podepisují?

Ekonomičtí ministři zveřejnili plán daňové reformy, podle níž by se měla zvednout DPH na knihy z 10 % na 20 %. Celkem v duchu obvyklého "šetřit se musí, ale proboha ne na mně" vydal Svaz českých knihkupců a nakladatelů Výzvu na obranu knih. V ní je národ mobilizován k podepisování petice, která má věc změnit. Fascinující je, jak se údajné ohrožení jednoho (byť krásného) obchodního odvětví předkládá jako totální zkáza, a zvýšení ceny výrobků se staví na roveň totalitním praktikám minulého režimu.

"České knihy byly od konce druhé světové války postiženy dvěma pohromami. V roce 1948 byla vyvlastněna nakladatelství a knihkupectví, zavedena tuhá cenzura a řada autorů umlčena či vystavena perzekuci. Během normalizace po roce 1968 pak byly z knihoven staženy další statisíce svazků zakázaných autorů," vzpomínají autoři výzvy. A neváhají mírné zvýšení ceny nových titulů stavět do stejné řady s těmito zásahy: "Zvýšení DPH na knihy chystané vládou tentokrát demokratickou bude znamenat pohromu novou, neboť výrazně zredukuje knižní produkci. A tisíce dalších knih nebudou moci vyjít." 

Takže cenzura, perzekuce, zákazy autorů je to samé, jako fakt, že nutné rozpočtové škrty mohou znamenat zdražení? Podívejme.

 

"Žádáme českou vládu a české poslance, aby dalším daňovým zatížením knih, novin a časopisů nebránili volnému toku informací a výměně myšlenek," bouří knihkupci. Jeden by si myslel, že chtějí zakázat internet, ale kdepak - jde o 10% daně.
Že dojde ke katastrofě, se neví, dokud se daň nezavede. Že by se drasticky bránilo toku informací, srovnatelně jako v dobách, kdy se cenzurovalo, vypadá už velmi přitažené za vlasy. Přesto kupci takové věci volají silnými slovy a vyzývají veřejnost, aby se jim pod to podepsala. 

 

Na stránkách svazu je ke stažení i dokument o tom, jaké důsledky bude mít zvýšení DPH. Obsahuje mnoho čísel, o nichž zřejmě není sporu - otázkou je jejich interpretace. To, že si v roce 2010 lidé koupili průměrně o 1,5 knihy méně než v roce 2007, je v pěkné tabulce prezentováno jako cosi, za co může vyšší DPH. Až daleko dole se dočteme, že to "lze spojovat i s jinými příčinami, především s ekonomickou krizí" - překvapení! Všimnul si někdo, že těch faktorů je víc? Že hodně lidí si třeba čte knížky elektronicky a ne vždy si je koupí, když jich je tolik zdarma? Že hromady knih nyní mění majitele přes servery jako Aukro.cz? Nebo že - bohužel - prostě žijeme v době, která nabízí tolik jiných věcí, že pro část populace je atraktivnější něco jiného než kniha, i kdyby stála dvě padesát?

 

Knihy jsou poklad, o tom není sporu. Úctu k nim mají i lidé, kteří je ve skutečnosti nečtou, a jejich důležitost pro kulturu je tak nesporná, že každý, byť domnělý, atak na ně může působit silné rozrušení - snad v rozrušení či pominutí smyslů lze zvolat, že zvýšení ceny je jako cenzura, ale napsat to a vydat?

 

Jistě je možné, že některý z opatrnějších nakladatelů si rozmyslí vydání titulu, který by se nemusel rentovat - stejně, jak se to činí teď. Ano, někdy třeba člověk koupí o knížku méně, protože raději použije své peníze na něco jiného. Je jisto, že se obchodníci nižších příjmů bojí a brání se jim. Ale je tohle pohroma? A udělá z nás 10% daně negramotné oukropky, nebo to pomůže v rámci reforem k tomu, aby byla česká ekonomika více v pořádku?

 

PS: v diskusi na facebooku jeden z našich čtenářů uvádí zajímavý postřeh: "vyzva na obranu knih prezentovana na facebooku jako non-profit organisation, haha. asi jako kdyz mi svyho casu accor vnucoval letaky a petici proti zruseni danovyho zvyhodneni stravenek, coz prezentoval jako obranu ubohych zamestnancu..." - zajímavé.

 

PPS: Další čtenářský odkaz: Knihkupec Josef Jindrák svůj pohled na věc (který je přesně opačný než to, co se prezentuje ve Výzvě) uvádí zde.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.