Share |

Platforma UMA: You Make Art přibližuje umění věřejnosti

foto: pořadatel akce

Platforma UMA: You Make Art představuje nový způsob jak přiblížit současné umění širokému publiku. Ve vybraných galeriích v Praze je možné najít QR kódy či přehrávače a získat tak přístup k UMA Artguide. Nahrávka pomáhá formou dialogu s kurátorem či umělcem zprostředkovat a porozumět aktuálním výstavám současného umění.
 
Projekt UMA Artguide představuje neformální vzdělávání v oblasti současné umělecké scény. Cílem projektu je přiblížit a zprostředkovat divákovi komentované prohlídky aktuálních výstav v nezávislých pražských galerijních institucích skrze audio záznam.
 
Průvodce má formu rozhovorů vedených lektorkami UMA: You Make Art s vystavujícími umělci nebo kurátory, které přirozenou formou poskytnou jak informace k jednotlivým uměleckým dílům, tak i vhled do celkové koncepce výstavy – jejího tématu, architektury, doprovodných programů a zařazení do kontextu českého, či zahraničního výstavního provozu. Naší snahou je vytváření pozitivního vztahu veřejnosti všech věkových kategorií k současnému umění a usnadnění jejich orientace na umělecké scéně.
 
Audio záznam je koncipován jako živý rozhovor s odborníkem, který se zaměřuje na témata, jež zajímají laika. Nejde tedy o pouhý komentář, ale o interakci, která otevírá otázku o roli umění v životě člověka, na niž je třeba stále znovu odpovídat.
 
„Náš projekt je zaměřen na ty, kteří by jinak váhali, zda do galerie současného umění vůbec jít. Chceme jim ukázat, že se nemusí bát, protože sami víme, že občas stačí jen málo, abychom uměleckému dílu porozuměli a měli z výstavy zážitek“, říká koordinátorka projektu UMA ArtGuide Anežka Bartlová.
 
Hlasového průvodce výstavou si mohou zájemci zdarma stáhnout na webovém rozhraní SoundCloud, nebo přímo v partnerských institucích pomocí QR kódu označeného logem UMA Audioguide. Na webových stránkách UMA: You Make Art bude vytvořen také archiv nahrávek a fotodokumentací výstav, takže se k nim zájemci budou moci vracet i zpětně. Nahrávky mohou kromě široké veřejnosti využít také pedagogové k rozšířené výuce dějin umění i jiných předmětů (český jazyk, občanská výchova).
 
UMA Audioguide najdete například v těchto prostorech: Centrum současného umění Futura, Komunikační prostor Školská 28, Centrum současného umění MeetFactory, Galerie Jelení, Galerie 35m2, INI Gallery, Fotograf Gallery.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.