Share |

Peter Hook vyvolal ducha Joy Division

foto Tomáš Martinek

V neděli večer byl v Lucerna Music Baru vpravdě retro večírek.
Návstěvníka pod 35 aby pohledal, věkový průměr byl spíš k padesátce. Peter Hook, legenda z New Order a Joy Division, přiveza do Prahy písničky z alba Unknown Pleasures od Joy Division, které si i sám odzpíval. Peter Hook tedy už není jen baskytaristou s nástrojem proklatě nízko, ale i regulérním frontmanem slušné, ač ne extrémně výrazné kapely.
Občas ho bylo slyšet zpívat už dřív, ale vždycky byl spíše doplněním. Skladby, které zpívával Ian Curtis, zvládl interpretovat zcela v pořádku - nejde v nich o žádnou hlasovou exhibici vyžadující úžasné nadání, takže to nebyl problém.
Koncert se rozjížděl trochu pomalu. Kdyby u prvních čtyř, pěti skladeb člověk nevěděl, že jsou od TĚCH Joy Division z TOHO slavného alba, nepovažoval by je za nic extra. Uznávám, že je to kacířská myšlenka a Joy Division a odkaz Iana Curtise uznávám coby kulturní ikony první kategorie, ale část skladeb z těch 70. let prostě už zub času ohlodal notně.
Show ovšem slušně gradovala a na závěr si stálo za to počkat. Publikum, potěšené slušně interpretovanými starými písničkami, kapelu The Light přijalo příznivě a když došlo na hity jako Transmission a především pak Love Will Tear Us Apart, byla to jedna velká oslava naprosto úžasných písniček. Stálo za to tu mrazivou neděli do LMB jít a setrvat na místě do konce - i když to nebyla od začátku do konce stoprocentně geniální akce, byla to jedna z těch, na které je rozhodně lepší jít, než nejít.
Interview s Peterem Hookem nejen o Joy Division vydáme v nejbližší době.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.