Share |

Pátek na RfP: Na scéně Madness a otcové zakladatelé

foto: Jiří Janda

Jindy tajemní, leč pro festival Rock for People nepostradatelní „otcové zakladatelé“ Michal Thomes a Petr Fořt, kteří se obvykle mezi diváky pohybují pokradmu a inkognito, si tentokrát výjimečně naordinovali sami pro sebe pověstných „pět minut slávy“ a v plné síle se zjevili na pódiu přímo uprostřed setu hvězdy pátečního podvečera, domácích Chinaski. Jako dík za to, že fanoušci na festival jezdí již dvě desítky let, poslali do davu dvě kytary a pár triček.
 
Sepětí s lidem větší než obvyklé prokázali i jejich hostitelé – Michal Malátný zahájil vystoupení kapely sám s kytarou přímo mezi diváky, mezi nimiž probrouzdal až ke scéně. Takže pořídit si fotku s hvězdou (byť českých rozměrů) bylo paradoxně spíš než pro fotoreportéry zapadlé v koridoru snazší hlavně pro majitele „udělátek“ na selfies – tyček s přidělaným foťáčkem či mobilem, které se tyčily nějaký metr nad hlavami davu.
 
O tom, že Chinaski jsou miláčky publika, nebylo po dobu celého jejich setu pochyb – refrény jejich dojáků zpíval celý kotel. A na svou prý nejstarší písničku Punčocháče si matadoři zpod Kosti pozvali dokonce dívčí sbor.
 
Odpočinek ve všemožných relaxačních, sportovních i debatovacích zónách sice jel naplno po celý den, přesto si řada lidí nenechala ujít ani večerní hvězdy Madness. Legendy žánru ska sice až na výjimky vystoupily bez zábavných kostýmů a převleků, přesto suchý britský humor crčel z jejich obsáhlých promluv mezi letitými hity. Ne zcela obvyklá móda odkládání nástrojů do publika zřejmě zasáhla i letitého saxofonistu, který odložil saxofon mezi diváky pod scénou, než se jal energicky šplhat až na samý vrchol vysoké konstrukce nad pódiem, kde před návratem předvedl pár akrobatických cviků.
 
O úvod programu se na hlavní scéně v podvečer postarali dobře známá Vypsaná fixa i britské duo Blood Red Shoes. Nuda nebyla ani na ostatních scénách, v menším stanu kromě zahraničních objevů vystoupili například domácí Zrní, ve velkém stanu zase „jediná tvrdá kapela programu“ The Afghan Whigs. Tečkou za hlavním programem bylo půlnoční vystoupení Tatabojs, hudba však areálem tepala do pozdních ranních hodin.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.