Share |

Orka: Skvělá faerská muzika v Akropoli

foto archiv pořadatele

V sobotu 14. května v žižkovském Paláci Akropolis koncertovala kapela Orka z Faerských ostrovů. Dostála pověsti party, která je mladá a originální.

Orka si staví svoje vlastní nástroje a bývá kvůli tomu někdy přirovnávána k Einstürzende Neubauten. Je to ale přiřovnání poměrně povrchní: Orka sice také disponuje instrumenty z odloženého šrotu, ale zní docela jinak.

Parta soustředěných postav vypadajících jako z Tolkiena či severského příběhu, doplněná o producenta Octopuse, který doplňuje zvuk o předtočené podklady, zněla zvláštně a originálně. V našem rozhovoru říkala, že zpívají o temnotách, ale v jejich hudbě je přítomná touha po světle. V praxi to vypadá tak, že znějí hutně, třaskavě a divoce, ale není na nich nic, co by člověka děsilo; i když faersky nikdo v sále pravděpodobně euměl ani slovo, jejich koncert se dal bez dlouhého hloubání přijmout jako radostná jízda plná energie. Seveřané tu urputně, ale ne tupě tloukli do všelijakých svých prazvláštně vypadajících instrumentů, tu na ně vydávali táhlé zvuky jakoby z hloubi historie. Hned tři členové kapely zpívali, někdy současně, což dodávalo muzice na přesvědčivosti. Náramně povedená akce a publikum bylo náležitě nadšeno. Orka tu během neděle a pondělí i natáčela část chystané desky, takže se dá čekat, že u náš bude častějším hostem. Dobře tak.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.