Share |

Opravdu víte, co máte na sobě?

Jak to vypadá v Bangladéši...
foto. NaZemi

Za to, že žijeme v Evropě, potažmo v České republice, za to bychom měli denně děkovat. Komu, to už je na vás, ale že to za každodenní dík opravdu stojí, jsem se už nejméně potísící ujistila po přečtení tiskové zprávy od společnosti NaZemi. Dozvěděla jsem se, jak se podle jejich informací žije indickým dívkám, kterým ještě nebylo ani osmnáct (spoustě z nich ani patnáct!) let. A opravdu to není sladký život!

Společnost NaZemi se snaží přinášet aktuální a pravdivé informace o pracovních podmínkách lidí v rozvojových zemích. Jeden z posledních průzkumů nizozemských nevládních organizací (SOMO, INC) proběhl ve státě Tamil Nadu ležícím v jižní Indii a zajímal se o pracovní podmínky lidí pracující pro oděvní značky C&A, Diesel, GAP, Inditex (např. Zara), Marks & Spencer, Primark, Tommy Hilfiger.

To, že pracovní podmínky v rozvojových zemích jsou ideálu velmi vzdálené, vědí snad i batolata. Ale dalšímu překvapení se prostě ubránit nedá. Zvlášť když se dozvíte, že oblečení, ve kterém běžně chodíte, vyrábějí dívky, kterým často není ani patnáct, pracují dvanáct hodin denně šest dní v týdnu daleko od svých rodin a ještě za to často nedostanou zaplaceno smluvenou částku. Málem jsem se na místě svlékla!

V Indii existuje takzvaná kasta nedotknutelných. Jedná se o nejníže postavené lidi, kteří se tak podle hinduistických pravidel už narodili a pykají za hříchy z minulých životů. Jedinou možností, jak změnit svůj společenský status, je pro dívku z této kasty sňatek. Ale v Indii si vás nikdo nevezme bez věna (další důvod k vděčnosti za to, že žiju v Česku). A na věno si musíte vydělat. Dívky jsou proto ochotny pracovat v ponižujících podmínkách, jen aby měly lepší budoucnost. Toho bohužel oděvní společnosti využívají.

I když byly v továrnách mladé Indky přísně střeženy, některé se podařilo zkontaktovat. Výzkum nizozemských organizací tak přináší i autentické zkušenosti některých z nich. „Musely jsme dostat povolení od dozorců, i když jsme chtěly jít na záchod. Dozorci nám neustále sprostě nadávali a ponižovali nás. Jejich chování se mi nelíbilo. Někteří nás dokonce bili do hlavy,“ popsala praktiky zaměstnavatelů dělnice Deepti.

Zodpovědný přístup k nakupování je podle některých lidí pouze módní záležitost. Pokud někomu nevadí, v čem chodí spát, v čem sedí v práci nebo co má na sobě ve škole, je to samozřejmě jen jeho věc. Ale já osobně večer radši usínám s čistým svědomím. Pro začátek úplně stačí hledat ty správné informace a denně poděkovat, že žijeme v zemi, kde se k těmto informacím dá dostat.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.