Share |

Nový český dokument 5 pravidel vypráví o Larpu

 
Režijní debut Vavřince Menšla  5 Pravidel je strhujícím celovečerním dokumentem o skupině zhruba padesáti osob různého stáří a profesí, která se dobrovolně účastní experimentální hry-larpu s názvem Systém. Live Action Role Play zkráceně larp, nejčastěji pracuje s historickými či fantaskními náměty. Ve filmu 5 Pravidel však sledujeme herní linii, která se odehrává v imaginární nesvobodě totalitního státu. Systém v tomto státu manipuluje s osudy účastníků pomocí mechanismů, které jsou společné všem totalitním režimům, fašistickému Německu, normalizaci v Československu nebo současné Severní Koreji. Do kin film zamíří 28. 3. 2013.
 
Původním záměrem bylo, natočit malý dokument o lidech, kteří si prostřednictvím hry-larpu připomínají, jak se žilo v komunistickém Československu. Po několika schůzkách s organizátorem, bylo ale jasné, že téma bude hlubší,“ říká režisér Vavřinec Menšl. Hra Systém umožňuje hráčům být součástí příběhu o nesvobodě skrze imaginární role, které si vybírají.  Každý účinkující tedy během hry ztvárňuje roli konkrétní postavy, podobně jako herci, ale s tím rozdílem, že nejsou sepsány repliky ani scénáře. Znají pouze minulost své postavy. Na začátku hry si dobrovolně své role vyberou a také sami pak v průběhu hry rozhodují o tom, jak se zachovají a co udělají. Nad příběhem odehrávajícím se v imaginární vesnici kdesi v pohraničí ve vymyšleném státě, který je utopistickou totalitní společností, mají tedy jakousi zdánlivou kontrolu.
 
 „Všechno bylo dokonale, až ďábelsky a do nejmenšího detailu, promyšlené. Účastníci hry se musí nazpaměť naučit zpívat hymnu a pět pravidel správného občana. Najednou film ale nebyl jen o hře. Začali jsme sledovat hlavní postavy i v jejich soukromém-civilním životě. Zajímalo nás, jak se liší od role, kterou přijali. Jaké mají názory, čemu věří a v jaké realitě žijí. Stačí jen třicet hodin, abychom se podvolili nějakému imaginárnímu systému, “ dodává režisér.
 
„Ve světle událostí posledních měsíců vnímáme otázku demokracie jako velmi závažnou, ať už jde o události domácí nebo zahraniční. Se všeobecným povědomím o totalitě je to v Česku rok od roku horší a my se snažíme tento trend změnit. Chceme hráčům poskytnout, co možná nejobjektivnější náhled na totalitu. Není cílem, aby totalitu slepě odmítli, ale aby o ní přemýšleli a nastavili si vlastní hranice toho, co je přijatelné,“říká Monika Stachoňová ze sdružení Court Of Moravia, které hru organizuje. Projekt také podpořila signatářka Charty 77 Marta Kubišová vyjádřením, že hra je smysluplná a poučná, protože hráči si po celou dobu hracího víkendu jsou vědomi toho, že jde pouze o víkend. V době reálné totality však na svou neděli museli čekat velmi dlouho.
Psycholog Jan Cimický naopak o hře říká: „Je to nebezpečné. Pokud tam bude někoho vyšetřovat gestapo, může se to zvrhnout. Mohou se do toho promítnout vnitřní psychické pochody mladých, které v sobě ani netuší. Když Američané udělali se studenty pokus, kdy polovina studentů byli vězni a polovina vězeňští dozorci, museli to zrušit. Část studentů se totiž do toho tak vžila, že své spolužáky začala vyloženě týrat,“ dodává psycholog. Ostatně pořadatelé hry se netají tím, že se v ní odehrají, jak vypjaté výslechy, tak i scény z lidových soudů. „Taky jsme si hráli na válku nebo na četníky a zloděje. Pokud je to ve stadiu hry a nadsázky, může to být v pořádku,“ dodává smířlivěji Cimický.
Producenty filmu 5 Pravidel jsou Ivo Krátký a Petr Koza, kteří v roce 2011 založili firmu Bio Art Production. Ta se zaměřuje na výrobu a koprodukci českých audiovizuálních děl všech druhů i žánrů, převážně však na celovečerní a dokumentární filmy. V současné době Bio Art připravuje například dokument o Zuzaně Michnové v režii Jitky Němcové Jsem slavná tak akorát, celovečerní hraný film Zejtra napořád s Vicou Kerekes, dokument o divadle Sklep, film o nejznámějším českém pokerovém hráči či časosběrný dokument o rekonstrukci Mánesu.
 
A jak jsou spokojeni s výslednou podobou filmu?“Viděli jsme finální verzi a ta v našich očích "fungovala" velmi dobře. Občas jsme se zasmáli,  jiné scény nás naopak dojaly, ale nakonec nám až přeběhl mráz po zádech. Jsme přesvědčeni, že téma je to skutečně aktuální a že film rozpoutá vlnu diskuze,“ zdůrazňují producenti.  „Jsem rád, že jsem byl přizván jako externí dramaturg k dokončování filmu 5 Pravidel. Myslím, že půjde o silný a šokující film Vavřince Menšla, “dodává dramaturg filmu Ondřej Kepkana závěr.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.