Share |

Nejlepší práce na světě, říká fotbalová rozhodčí

Bibiana Steinhaus

 
Zápas německé Bundesligy mezi Werderem Brémy a Herthou Berlín z 12. září se zapsal do fotbalové historie. Nikoliv však z důvodu, že by se hráči blýskli výjimečnými výkony. Poprvé v historii totiž duel jedné z pěti nejlepších evropských soutěží jako hlavní rozhodčí řídila žena.
"Musíte ukočírovat 22 zcela odlišných hráčů. Navíc jste pod drobnohledem médií a všech těch fanoušků na stadionu, kteří se starají o skvělou atmosféru. Vaše tepová frekvence ani na chvíli neklesne pod 180, jelikož po celou dobu běháte. Bez pochyby jde o nejlepší práci na světě," svěřila se v nedávném rozhovoru pro britskou stanici BBC Bibiana Steinhaus.
38letá Němka začala pískat v roce 1999, inspirací pro ní byl otec, který sám vykonával profesi rozhodčího. Dnes už Steinhausová patří k uznávaným odbornicím v ženském fotbale a na povel dostala prestižní finále na mistrovství světa 2011, o rok později na olympijských hrách a letos v Lize mistryň.
Kariéru ale dlouhodobě buduje rovněž v mužském fotbale, mezi německou elitu prorazila po deseti letech působení v tamější druhé nejvyšší soutěži. Za celou dekádu ji přirozeně potkala řada vyhrocených situací. Té nejtěžší čelila v prosinci 2015, kdy vyloučila záložníka druholigového Düsseldorfu Kerema Demirbaye. Od frustrovaného hráče si obratem vyslechla peprná slova: "Vy ženy nemáte v mužském fotbale co dělat." Demirbay později svých slov hořce litoval a Steinhausové se omluvil, přesto neunikl třízápasovému trestu.
Rodačka z Dolního Saska se nepříjemnou zkušeností nenechala odradit a letos v září dosáhla dříve nemyslitelného počinu. Za řízení zmiňovaného duelu Werderu Brémy s Herthou Berlín si vyslechla mnoho chvály ze všech stran, komplimenty nešetřili ani samotní hráči. "Patří jí můj respekt. Vůbec by mi nevadilo, pokud by se v lize objevilo více ženských rozhodčích," prozradil berlínský útočník Vedad Ibiševič. "Je důležité, aby všichni rozhodčí vystupovali jako silné osobnosti, přesně tak, jak se prezentovala Bibiana Steinhausová. Potom nezáleží, zda na hřišti stojí muž nebo žena," doplnil středopolař druhého týmu Thomas Delaney.
Steinhausová, která je v civilním zaměstnání policistkou, si je vědoma, že k ní hráči během utkání přistupují odlišně. "Obecně se ke mně chovají lépe než k mým mužským kolegům. Není pro ně přirozené být verbálně agresivní k ženě," přiznala a zároveň vyzdvihla profesionální vztah s funkcionáři, "od Německého fotbalového svazu cítím velkou podporou. Nejsem pro ně ženská rozhodčí, jsem jednoduše jen rozhodčí."
"Před časem jsem četla článek o mladé dívce, která se odhodlala chopit píšťalky na základě mého příběhu. Jsem velmi polichocena, že mohu být vzorem pro ostatní. Právo vysloužit si nominaci do Bundesligy není vyhrazeno pouze mě, šanci mají také ostatní ženy. Stačí chytit svoji šanci za pačesy, dveře jsou otevřené," uzavřela rozhovor Steinhausová, jež po vydařeném debutu odpískala další dvě bundesligová střetnutí a podle zástupců Německého fotbalové svazu se do konce ročníku může těšit na pravidelné vytížení.

 
-
 
foto Christoph Brammertz

 
cc 2.0


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.