Share |

Návrhářka Veronika Benešová: Od outdoorového oblečení k róbám

foto autorka

Na své pouti po pražských módních ateliérech jsem tentokrát navštívila návrhářku Veroniku Benešovou. Že už jste to jméno někde slyšeli? Čtěte dál a možná si vzpomenete, že opravdu ano!

Jeden čas jste tvořila pro Alpine Pro, tedy značku vyrábě jící sportovní  oblečení - ačkoliv mnoho lidí ho z pohodlnosti nosí téměř kamkoliv. Vidíte to ve městě ráda?
Pro AP jsem pracovala skoro tři roky a jsem ráda za zkušenosti, které mi tato práce přinesla. Je pravda, že ve městě často potkávám lidi oblečené v AP. Za poslední rok se značka hodně zvedla a v kolekci se najdou i zajímavé modely, ty vidím na lidech ráda.
Navrhovala jste šaty pro mezinárodní reprezentaci       vítězky České Miss. Můžete nám přiblížit, jak spolupráce probíhala?
Navrhovala jsem pro vicemiss 2009 Lucii Smatanovou a jednalo se o miss International 2010 v Šanghaji. Byla to opět  jedna velká zkušenost, a to jak v pozitivním, tak i negativním slova smyslu. Pro Lucii jsem vytvořila
celou garderobu, která zahrnovala jak koktejlky, tak i velké večerní toalety a jeden kostým "národního kroje" na finálový večer. Ten se nedávno vydražil na charitativní akci pro nadaci Taťány Kuchařové.
Studovala jste kromě ČR i v Rakousku a v Německu. Byla jste si vědoma nějakého zásadního rozdílu mezi tvorbou tamější a tou českou?
Je pravda, že jsem studovala v obou německy mluvících zemích, ale módu pouze v Rakousku. V Německu jsem strávila měsíc na jazykovém pobytu. Ale obě země jsou si módním stylem velice podobné. V obou se promítá velké národní cítění.  I mezi mladými tvůrci se najdou tací, v jejichž tvorbě je inspirace jejich kroji zřejmá. Naproti tomu berlínská móda je velice nezávislá, individuální a uvolněná.

Co máte nového?
Na Code:Mode jsem se rozhodla vytvořit ve svém stánku trochu něco více než jen dočasný obchod. A tak mě napadlo spojit módu a sladkosti. Trochu protikladné, říkáte si? Možná, ale přeci jen: co je lepší lék na špatnou náladu nebo trápení, čím si zkrátíte dlouhou chvíli? Čokoládou nebo novým modýlkem? A to vše se návštěvníkům v
mém stánku dostalo! Prezentovala se zde nová jarní kolekce FIRENZE a kolekce variabilních triček MÉBIS, a to vše doplnila limitovaná edice pralinek od vynikajícího českého cukráře Josefa Vícha. 

Jakou zakázku byste od zákaznice nepřijala?
Nešiju šaty dle obrázku. Občas se stane, že přijde zákaznice s tak jasnou představou a donese si dokonce i obrázek vysněného modelu. V tu chvíli zakázku odmítám a posílám zákaznici za švadlenou, která splní její požadavky také, a ještě levněji..

www.sophistic.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.