Share |

Naučte se párovat víno se sýrem

Sýrová etiketa (www.kralsyru.cz) si žádá správné doplnění sýru těmi nejvhodnějšími víny. Naučte se, jak na to, a vyzkoušejte si párování hned během letošních svátků. Příležitostí bude spoustu. 
 
Sýry s ušlechtilou plísní na povrchu: Hermelín, Brie, Camembert, Coulomiere
Jejich lahodná smetanovost a rafinovaná chuť, která přechází od máslovosti a čerstvé smetany do vůně čerstvých vlašských oříšků až po sušené žampiony, je předurčuje pro párování s plnějšími a podobně rafinovanými víny. 
Vína ze světa: Plnější styly Chardonnay ideálně ze sudu, Beaujolais, Pinot Noir z Burgundska, Bordeaux nebo Toskánské Sangiovese (Chianti, Ross di Mintepulciano).
Vína z Čech: Rulandské modré na sudu, vyzrálejší Frankovka, André.
Čerstvé a měkké sýry: čerstvý kozí sýr, mozzarella, feta, ricotta, čerstvé sýry typu Lučina
Sýry, které nezrají, milují svěží a lehčí bílá vína, vína šumivá a ovocná suchá i polosuchá rosé. Na jinou příležitost nechte plná tanická červená vína typu Malbec, Syrah nebo Cabernet Sauvignon.
Vína: Sauvignon Blanc, Riesling, Veltlínské zelené, Rulandské bílé. 
Polotvrdé a středně zralé sýry: Gouda, Gryer, mladý Cheddar, Ementál, Eidam a i v česku oblíbené Blaťácké zlato
Tyto sýry už mají pevnější strukturu a plnější vůně a chutě. Vyvážíte je středně plnými bílými a červenými víny.
Vína: středně plné Chardonnay, Rulandské bílé a šedé, Viognier, bílé Bordeaux nebo polosuchý Riesling, z červených vín ovocné Beaujolais, Rulandské modré či Merlot.
Tvrdé a zralé sýry: vyzrálá Gouda, Gryer, Cheddar, Comte, Pecorino, Parmigiano Reggiano nebo jeho česká alternativa Gran Moravia
Vyzrálé tvrdé sýry si skvěle rozumí s plnými bílými víny a robustními červenými víny s pevnou strukturou. 
Vína: vyzrálé archivní Chardonnay ideálně na sudu, plná bílá vína z jižní Rhóny, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Syrah, Barolo, Nebbiolo.
Sýry s modrou plísní: Gorgonzola, Roquefort i česká Niva
Výrazné chutě a slanost těchto sýrů se skvěle snoubí se sladkými víny. Tvoří spolu ideální alternativu pro sladkou tečku na závěr večera místo klasických dezertů.
Vína: sladká a ledová vína, Sauternes, Tokaj.
 
Vína pro Sýrovou etiketu Krále Sýrů (www.kralsyru.cz) spároval Vladimír Vaněk, head sommelier portálu www.ocenenavina.cz.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.