Share |

Na vlastní kůži: Nikon škola

Po teoretické části jsme fotili modelku. Byla hezká a milá. Ne že by nám to zatím moc šlo, ale člověk nějak začít musí.

Máte zrcadlovku Nikon a ta hromada čudlíků vás mate? Používáte jen automatický režim a chtěli byste využít další funkce?
 
Nikon pořádá spousty kurzů pro fotografy mnoha úrovní a specializací a protišedi šlo zkusit, jak to vypadá, když se zmocníte zcela neznámého přístroje a chcete se s ním naučit cosi dělat. Kurzy pro začátečníky seznamující se se světem zrcadlovek se konají poměrně často a za velice dostupné peníze (Praha i Brno, 1490 korun, v ceně je brožura s přehledem informací, oběd v přilehlé restauraci a 16 GB originál SD karty plus nějako propisky a blok, termíny a info na nikonskola.cz/kurzy).
Jak to vypadá v praxi?
V krásném prostředí Nikon Galerie na pražském Újezdě (u vchodu do stanice lanovky) se ráno sejdou účastníci (7-12 lidí), poručí si kávičky a začnou poslouchat teoretický výklad na úvod: Co je to clona, proč fotit některé objekty kratičkým časem, jak se to na fotoaparátu přepíná. Informací je hodně, ale kurz má pauzy a nejste zahlceni, vše je hodně názorné a doplněné slidy. Za velké plus považuji brožuru, kterou si odnesete a kde je shrnuto vše, co za den uslyšíte: I když si děláte poznámky, nemusíte pobrat všechno a tohle se vám hodí.
Když už je informací fakt hodně, nastane čas na oběd a pak na praxi. Kurzy trvají zhruba od 9 do 17:30 hodin, takže stihnete ještě spoustu věcí: Fotit modelku v exteriéru, fotit hýbající se auta tak, aby bya ostrá a pozadí rozmazané, fotit modelku v interiéru. Prodiskutujete i vhodnost různých přístrojů a objektivů pro různé účely a můžete si zvesele vyzkoušet tucet jiných objektivů nebo jiný foťák, než používáte. Žádná otázka není nezodpovězena, dozvíte se zaručeně něco, co jste nevěděli, i když jste třeba už zkušenější. Paráda!
 
Resumé: Těžko říct, co by člověk mohl od takového kurzu chtít víc. 9 hodin je přesně akorát, abyste ještě něco vnímali, víc by už jendoho zničilo, ale je to dost času na to, abyste zkoušeli, přeptali se, zjišťovali. Protišedi rozhodně kurz doporučuje a pokud už fotíte dlouho, vyberete si dost možná z dalších - koukněte na nikonskola.cz a uvidíte. Tajný tip: Na jaře tam přibydou i další kurzy focení v ZOO a na dalších místech v exteriéru.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.