Share |

Na Plastiky do lyžárny. Bačkory s sebou

foto autor

The Plastic People of the Universe. Na málokterou kapelu by profláknuté pořekadlo o devíti kočičích životech platilo lépe a doslovněji, než právě na ně. 
 
Nezastavily je tak jako mnohé jiné nějaké ty rozpady nebo aspoň osobní neshody, a na rozdíl od nich ani věznění a policejní zákazy. Dokonce ani tak dozajista bizarní zážitky jako třeba hraní prezidentům v Bílém domě ne. Letos to od jejich vzniku bude padesát let a dva roky po bouřlivém rozpadu někdejší dlouholeté sestavy jim to hraje skvěle. 
 
Zbylí staří psi – Vratislav Brabenec s Josefem Janíčkem – s omlazeným zbytkem kapely (s kolegy vypůjčenými od Phila Shoenfelta nebo Jablkoně) koncertují ve výročním roce ostošest. Nejenom normálně po klubech, ale když na to přijde, třeba i dle soudobé módy po bytech. Zkušenost s tím mají velkou a pradávnou, ještě z dávných dob všemožných perzekucí. 
 
V pátek si zahráli v bývalé školce v Malé Úpě. A jako správný underground nikoli někde v načančaném obýváku, ale hezky stylově v napůl podzemní lyžárně, ze které domácí pán Martin Věchet (donedávna organizátor festivalu Trutnoff) ještě chvilku před začátkem produkce vynášel sáně, lyžáky i růžové lyžičky.
 
Za vstupné jste dostali na ruku kachničku z dětské tiskárničky a když jste si přinesli přezůvky, mohli jste se vnořit do místnůstky zaplněné několika desítkami lidí. Kdo je neměl, musel jít stejně jako kdysi na základce naboso – výjimku samozřejmě dostali umělci z Prahy.
 
Po úvodních bohatýrských příbězích z dob setkávání lidí z Charty 77 a polské Solidarity, která se odehrávala právě někde poblíž v kopcích, kapela rozvibrovala starou horskou chalupu, Půlnoční myš zněla jako zamlada. A ze zdi z fotky visící nad kapelou na krkonošské "spiklence" naoko přísně se zdviženým ukazovákem hrozil někdejší "náčelník" trutnovského festivalu Václav Havel. Magické noci počal čas.

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.